Foto: N1

Nakon što nam iz svih većih gradova Srbije već duže vreme stižu vesti o tome da danima, pa čak i nedeljama, kasne testovi za koronu koji su poslati u laboratoriju Vatreno oko, stiglo je priznanje i objašnjenje nadležnih. Kažu, došlo je do zagušenja i kratkog zastoja zbog nedostatka reagensa. Međutim, kako saznaje Nova.rs, problem nije bio samo u nedostatku supstanci, već i ljudi.

U vreme pandemije, pravovremena i tačna informacija ima poseban značaj, pa se kao pitanje nameće zbog čega je toliko dugo bilo potrebno da se javnosti na bilo koji način prizna i saopšti da problem postoji? Umesto pravih objašnjenja, proteklih dana slušali smo svojevrsne kritike na račun građana koji se testiraju „čak i kada to nije preko potrebno“.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je danas za RTS da je u laboratoriji „Vatreno oko“, gde se obavlja PCR testiranje, u prethodnom periodu došlo do „kratkog zastoja zbog nedostaka reagenasa“. Kako kaže, u toj situaciji nijedan bris nije zagubljen.

Proteklih dana novinari su na konferencijama za novinare Kriznog štaba pokušavali da saznaju šta se dešava, „gde je zapelo“ i to ne samo sa Vatrenim okom, nego i sa Torlakom. Ipak, umesto odgovora, slušali smo priče o nesvrsishodnom trošenju testova.

Darija Kisić Tepavčević Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„U jednom momentu, sigurno, zbog velike zainteresovanosti građana povećao se broj osoba koje žele da testiraju, ali su to mnogi radili bez osnova, iako je na lični zahtev to omogućeno. Procenat pozitivnosti tih testova je pokazao njihovo nesvrsishodno trošenje. Povećan je broj zahteva za testiranje i zbog putovanja, to jeste razumljivo, ali sigurno da razumete i da je nama testiranje zbog indikacija, pacijenata koji se javljaju sa simptomima, prioritet. Iz toga razloga su oni preusmerni na zavode i institute zbog kontrole i racionalizacije potrošnje“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zamerio je građanima to što se, kako kaže, testiraju i po više puta na dan.

„To je ogroman broj ljudi. Imate i jedan manji broj ljudi koji se u jednom danu tri puta testira, odu na tri mesta jer se plaše da će negde biti neki zastoj“, rekao je ministar.

I dok Kisić Tepavčević i Lončar prebacuju odgovornost na građane, pristizale su vesti o beskonačnim kašnjenjima rezultata koji su u Vatreno oko poslati ne samo iz Beograda, već i iz Čačka, Kraljeva, Valjeva…

Zlatibor Lončar Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

Lončar: Vatreno oko sada radi u punom kapacitetu

Rad laboratorije Vatreno oko bila je i jedna od tema današnje konferencije za novinare Kriznog štaba. Ministar Zlatibor Lončar, je odgovarajući na pitanje Nova.rs, da precizno objasni zbog čega nije radilo Vatreno oko odgovorio da za izradu testova postoje četiri komponente, a da je jedna komponenta nedostajala dva-tri dana. Kako napominje to nisu bili reagensi, ali nije pojasnio o kojoj komponenti se radi.

„Nemojte da banalizujete, nije to proces u Vatrenom oku samo da dođete uzmete bris i kako ga uzmete dobijete rezultat za par sati. Vi to sve treba da pripremite, pa neko mora da zna da radi na tome, na tome mora da se radi 24 časa“, rekao je Lončar i dodao da Vatreno sada radi u punom kapacitetu.

Saznanja do kojih je došla Nova.rs potvrđuju probleme sa nedostatkom reagensa, a stvar je u tome što svaki proizvođač PCR mašina ima ograničen broj proizvođača reagenasa i o tome bi, prenosi naš izvor koji je želeo da ostane anoniman, trebalo da se jako vodi računa kada se kupuje mašina.

Naš izvor navodi da se nekada dogodi da jednostavno prestane proizvodnja reagensa za određeni tip mašine i tu je kraj.

„U Vatrenom oku je kineska tehnologija koja se ‘hrani’ isključivo kineskom hemijom“, objašnjava naš izvor i ukazuje da ponekada postoje ograničenja u mogućnostima da se poruče specifični reagensi.

Prema navodima našeg izvora, svaki zastoj u radu „Vatrenog oka“ poklapao se sa nedostatkom reagensa, ali i nedostatkom osoblja.

„Zaposlili su tamo lekare koji znaju samo da potpisuju rezultate i tehničare bez ikakvog predznanja, a posao su im zapravo odrađivali biolozi zaposleni u nauci – volonterski. Onda su ih otpustili, pa kada nisu uspeli da urade toliki broj uzoraka, molili da se vrate, opet volonterski“, navodi naš sagovornik.

Prema saznanjima Nove.rs, Vatreno oko je ponovo „progledalo“ od ponedeljka, kada je angažovan dodatni kadar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare