Foto: N1

"Majka sam dečaka od 2 godine koji je 10. jula testiran na kovid, jer je u sredu 8. jula dobio temperaturu, a dve nedelje pre toga je vaspitačica u vrtiću koji pohađa bila pozitivna. Danas je 18. jul i rezultati još nisu stigli. Kada sam zvala Batut rečeno mi je da je bris poslat u laboratoriju 'Vatreno oko', ali da tamo postoji zastoj i da nisu stigli ni rezultati od 5. jula. Molim vas, pomozite nam da dobijemo rezultate", ovim rečima se našoj redakciji obratila i pomoć zatražila jedna ogorčena čitateljka, uz molbu da ostane anonimna. "Vatreno oko" je, izgleda, oslepelo, a plamen se ugasio.

„Da li se namerno pravi zastoj da bi se falširao broj zaraženih dok ne prođe dogledno vreme od protesta ne znam. Ono što znam je da sam trudnica u trećem mesecu, da je taj podatak jako bitan za dalja testiranja, da svi porodično sedimo u samoizolaciji dok ne stignu rezultati, a da muž mora da radi, a mi od nečega da živimo“, zabrinuta je naša čitateljka, čije ime je poznato redakciji.

Detaljno nam opisuje kroz šta su proteklih dana prolazili i prolaze ona i njena porodica.

„Muž je odveo dete da testira u Kovid centar na Čukaričkoj padini 10. jula, pošto je imalo temperaturu od 8. jula, a kao što rekoh, vaspitačica u vrtiću je pozitivna. Stvarno su svi i u Domu zdravlja bili jako ljubazni i sve je lepo funkcionisalo. Nadali smo se brzim rezultatima jer sam ja trudna. Zvali smo danima, govorili su nam da rezultati iz ‘Vatrenog oka’ kasne. A pošto danas nisam mogla da dobijem Kovid centar na Čukaričkoj padini, razgovarala sam sa ljubaznom ženom iz Kovid centra u Rakovici koja je objasnila da iz Vatrenog oka kasne rezultati još od 5. jula, a da iz Batajnice i Torlaka ne kasne. Ja ne želim da moja porodica i mnoge druge porodice budu žrtva političkih mahinacija i bildovanja rezultata, da bi se, navodno, povezao iznenadni porast zaraženih sa protestima. Molim Vas, pomozite nam da dobijemo rezultate“, napisala je čitateljka.

Foto: N1

 

Međutim, naša čitateljka nije jedina koja vapi za rezultatima iz laboratorije „Vatreno oko“, to rade i direktori pojedinih zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Da sa laboratorijom „Vatreno oko“ postoji neki problem ukazao je i direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aksentije Tošić.

“Kada je reč o testovima poslatim u laboratoriju “Vatreno oko”, oni stižu vrlo usporenom dinamikom i trenutno ih čekamo oko 200 od prethodnih dana”, rekao je Tošić.

Vesti o kašnejnju rezultata iz „Vatrenog oka“ stižu i iz Kraljeva. Prema rečima direktora tamošnjeg Instituta za javno zdravlje Dragana Vasiljevića, njegova ustanova očekuje već nedelju dana rezultate oko 2.000 testova koji su poslati u „Vatreno oko“.

„Tamo je nastalo neko zagušenje i ne znam o čemu se radi. Mi smo dobili rezultate 104 uzorka, među kojima je 31 pozitivan, od čega 25 iz Kragujevca“,  kaže Vasiljević, a preneo je Danas. 

Poklon iz Kine – oko koje vidi svakog đavola i duha

Laboratorija Vatreno, u okviru Kliničkog centra Srbije  otvorena je 20. arila, u prisustvu najviših zvaničnika, bila je i premijerka Ana Brnabić. Tada je najavljivano da će ona raditi 2.000 testova dnevno.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Tada su se čuli i hvalospevi na račun brzine izgradnje radova koji sutrajali manje od mesec dana, pa je kako je tada saopšteno sve završeno u rekordnom roku.

Laboratorija je u Srbiju stigla kao poklon  kineskog Instituta BGI.  Naziv laboratorije potiče iz kineskog mita u kome “vatreno oko“ može da vidi svakog duha i đavola.

Nadležni bez rešenja 

Dok građani i po dve nedelje čekaju rezultatae testova od nadležnih stižu objašnjenja i pravdanja, ali ne i rešenja.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Naša redakcija danas je sa više strana od nadležnih pokušala da dobije odgovor na pitanje u čemu je problem sa rezultatima iz laboratorije „Vatreno oko“ i kada bi on mogao da bude rešen, ali do objavljivanja ovog teksta nijedan odgovor nije stigao. Na naše pitanje nisu odgovorili članovi Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, Srđa Janković i Predrag Kon. Na naše pozive i poruke nemi su ostali i iz kabineta ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a odgovora nas nije udostojio ni direktor Kliničkog centra Srbije, u okviru kojeg funkcioniše laboratorija „Vatreno oko“, Milika Ašanin.

Podsetimo daje članica Kriznog Štaba Darija Kisić Tepavčević nedavno priznala da je limitiran kapacitet laboratorija i zamolila za razumevanje.

„Shvatite da je limitiran kapacitet laboratorija, jesmo ga povećavali, ali je zahtev bio mnogo veći nego što je kapacitet, regrutovali smo nove laboratorije i nadamo se da će se to vreme smanjiti. Lekari ne leče test, već pacijente zbog kliničke slike, svi pacijenti koji su imali simptome imali su klinički i pregled na rendgenu, lekari imaju iskustvo i znaju da prepoznaju ono šta liči na kovid. Tako da se svi pacijenti hospitalizuju, da se ne pomisli da se neko ne hospitalizuje jer mu nije stigao test. Postoji nezadovoljstvo određenih ljudi koji se testiraju na zahtev i koji nisu u vremenu dobili rezultate, ali prioritet su nam osobe koje imaju simptome. Sve smo učinili da se vreme maksimalno skrati“, rekla je Kisić pre tri dana na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare