Vaspitačica Bisa Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Biserka Šmigić odnosno vaspitačica Bisa, kako je čitava Grocka poznaje, radi u predškolskoj ustanovi "Lane" u ovoj beogradskoj opštini punih 40 godina. Nasmejana i vedra, vaspitačica Bisa bila je danas rame uz rame sa svojim kolegama iz skoro svih beogradskih opština ispred Skupštine grada, kako bi od gradonačelnika zatražila bolje uslove u radu sa mališanima. Za Nova.rs Bisa nam priča koliko se rad u obdaništu promenio od momenta kada je tek počela da se bavi ovim poslom.

Vaspitačica Bisa je, kako priča za Nova.rs, jedna od omiljenih vaspitačica u ovom vrtiću jer trenutno uči mališane svoje dece koji su sada odrasli ljudi. Kaže da ima dobar odnos sa roditeljima i da se međusobno poštuju, što je najvažnije.

Međutim, potrebno je i ono drugo – da nju i sve radnike predškolskih ustanova poštuje i država.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Toliko dugo sam u ovom poslu, svega i svačega sam se nagledala, a nažalost, danas je stanje u vrtićima mnogo gore nego što je to bilo ranije. Svi ovi zahtevi koje je izložila predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Vesna Janjić zapravo su zahtevi svih nas. Dakle, od pre tri godine zaposleni sa sedmim stepenom stručnosti imaju platu manju od beogradskog proseka, što se nikad nije desilo. Na minimalcu je trećina zaposlenih“, ističe ova vaspitačica.

Pročitajte još:

Njena plata je, kako kaže, oko 80.000 dinara. Nije ni dobra, nije ni loša. Jednostavno, mora da živi od nje.

„To je moja plata sa sve minulim radom i svim živim. Živi se, ali teško. Mora da se živi. Srećom, nemam tih problema oko broja dece, što je, recimo, veliki problem u nekim vrtićima. Sa te strane, meni je dobro, ali drugima nije. A ne može samo jednoj od nas da bude dobro, nego treba svima. Inače, po vrtićima su prekobrojne grupe, previše dece, premalo vaspitača, kada vaspitači odu na bolovanje, nema zamene. Deca i tada idu u vrtić, naravno, ali se ostaje duže na poslu, koleginice koje rade ginu. To nije u redu. Ja sam nekada radila sa grupom od 56 dece, znam kako je to. Lako sigurno nije“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Najponosnija je, kaže, kada joj deca potrče u zagrljaj. To ne može da se meri ni sa čim.

„Mnogi misle da je posao vaspitača lak. A za jedno dete treba da otvorite četvoro očiju. Zamislite kad imate grupu dečice od njih tridesetoro. Sve je stvar odgovornosti i odnosa prema poslu. Svi mi imamo oči na vrhu glave i jednostavno, moramo da gledamo decu jer je njihova bezbednost na prvom mestu. Nisam imala neke neprijatnosti ni sa njima, a ni sa roditeljima. Svi se mi poznajemo i imam tu sreću što sam izgradila lep odnos sa njima, odnos pun poverenja. Ipak, treba da se radi na poboljšanju uslova u predškolskom vaspitanju i obrazovanju jer deca su budućnost. Sa njima uvek mora da se radi, a za to su potrebni dobri uslovi“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bolji uslovi za vaspitače

Predsednica beogradskog odbora Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Vesna Janjić istakla je na današnjem skupu da su zaposleni u predškolskim ustanovama nezadovoljni neproduktivnim socijalnim dijalogom, neorganizovanjem lekarskih pregleda, nenabavkom radne obuće i odeće i neisplaćenim solidarnim pomoćima.

Pored vaspitača, protest su podržali i vozači, radnici u kuhinjama vrtića, ali i drugi zaposleni.

Istakla je da je gradonačelnik ranije priznao da vaspitači rade u lošim uslovima i da će se potruditi da se uslovi poprave, a da li će tako i biti, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

BONUS VIDEO: Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare