Oko hiljadu radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja okupilo se na Trgu Nikole Pašića tačno u 14 časova. Oni protestom žele da iskažu nezadovoljstvo zbog uslova u kojima rade, a kako kažu za Nova.rs, nezadovoljni su i neproduktivnim socijalnim dijalogom, neorganizovanjem lekarskih pregleda i nenabavkom uniforme.

„Naravno, tu je još mnogo drugih stvari kao što je i neisplaćena solidarna pomoć. I gradonačelniku smo uputili dopis, i gradskom sekretaru za obrazovanje, nadamo se da će nas čuti“, kaže vaspitačica u jednom vrtiću na Zvezdari Jasna Mihić.

Pročitajte još:

Oni su, između ostalog, pozvali gradonačelnika Šapića da prisustvuje protestu kako bi direktno od radnika čuo šta je razlog njihovog okupljanja.

Vaspitači spremno sa transparentima dočekuju kolege iz svih beogradskih opština, a nadaju se da će ih biti u što većem broju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na čelu protesta je Samostalni sindikat radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda koji poziva sve kolege da ne odustaju u svojoj borbi za bolje uslove rada sa najmlađim građanima.

„Sporno je što se kolektivni ugovor ne poštuje. On predviđa zdravstvene preglede zaposlenih, a do njega nije došlo nikada. Naši zahtevi su sredstva za rad, nemamo dovoljno sredstava za funkcionisanje predškolskih ustanova. Nemamo vozni park, obećali su nam kombi za prevoz. Nemamo odeću i obuću za rad, 65 odsto je bolovanje ako padnemo u našim klompama od kuće. Nastavićemo ka našim koracima“, rekla je predsednica Sindikata Vesna Janjić koja je istakla i da u predškolskim ustanovama u Beogradu ima oko 80.000 dece, a nema dovoljno vrtića.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako kaže, dešava se da u jednoj učionici bude po grupa i po.

Protestu je prisustvovao i Dobrica Veselinović.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Umesto da grad ulaže u predškolsko obrazovanje, mi imamo sulude projekte kao što su besplatni vaučeri za kineske patike. Užasni su nam vrtići – prokišnjavaju, grupa od 36 dece, šta više da pričamo“, istakao je.

„Nećemo život na rate, hoćemo život od plate“, jedna je od poruka okupljenih.

Prema rečima reporterke Nova.rs, okupljeni, kojih ima mnogo, došli su i do Skupštine Grada, odakle su se obratili gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću i „poželeli mu dobar dan“.

Od njega su tražili ispunjenje zahteva.

BONUS VIDEO Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar