Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Aktivisti inicijative "Ne davimo Beograd" izlepili su danas simbolima bojkota lažiranih izbora ulaz u Radio televiziju Srbije ukazujući na taj način da se "javni servis nalazi pod kontrolom Srpske napredne stranke" i da igra jednu od ključnih uloga u nemogućnosti održavanja slobodnih i poštenih izbora u Srbiji.

„Radio televizija Srbije se svojim pristrasnim izveštavanjem, onemogućavanjem dijaloga i kritike vlasti, ignorisanjem stvarnih problema i afera režima, izbegavanjem debata na teme od javnog interesa i ulepšavanjem stvarnosti u kojoj teško živimo, u potpunosti svrstao u naprednjačke instrumente otimanja države“, navodi NDBG.

Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

 

Informativni program RTS je, ukazuju, ponovo pokazao podanički mentalitet i svoju ulogu javnog servisa zloupotrebljava tako što „ide uz dlaku kriminalnom režimu Srpske napredne stranke i njenih satelita“, a svaki novinarski pokušaj da nametnu temu od interesa za javnost u startu guši.

RTS, javni servis svih građana Srbije, nalazi pod kontrolom Srpske napredne stranke i igra jednu od ključnih uloga u nemogućnosti održavanja slobodnih i poštenih izbora u Srbiji. Pored pretnji, pritisaka i nasilja prema političkim neistomišljenicima, zatim ucena i pritisaka na birače, zloupotrebe javnih sredstava u kampanji za potrebe vladajuće stranke i prevara na sam izborni dan, kontrola medija je jedan od najbitnijih stubova naprednjačke vlasti.Zahtevamo da RTS vrši svoju zakonsku dužnost i pripada svim građanima Srbije.Ukoliko želite da se pridružite borbi za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju, učlanite se u Ne davimo Beograd. Više informacija na linku: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Posted by Ne davimo Beograd on Петак, 12. јун 2020.

 

U tom pokretu smatraju da je uloga javnog servisa od ključne važnosti za vraćanje demokratije u Srbiju  i od RTS zahtevaju samo ono što je po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužna da pruži javnosti, a to je profesionalno i odgovorno izveštavanje kako se to navodi u Zakonu o javnom informisanju.

Inicijativa NDBG podseća da je još u septembru prošle godine uputila otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima najvećih medija u Srbiji i upozorila ih da imaju veliku odgovornost za stanje demokratije u Srbiji i da ne pristaju da budu saučesnici „u otimanju države od strane kriminalnog režima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar