Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštilo je da su u protekla 24 sata na teritoriji Pokrajine registrovana 953 nova slučaja infekcije koronavirusom i da je epidemiološka situacija u AP Vojvodini vanredna, sa stabilizacijom trenda oboljevanja na visokim nivoima.

U strukturi novih slučajeva 799 (83,8 odsto), dokazano je brzim antigenskim testom i ti pacijenti, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih.

Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom posle negativnog brzog testa.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu – 176, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima je najviše osoba uzrasta 30 do 50 godina, navodi se u saopštenju.

Institut ovu situaciju smatra „krajnje nepovoljnom“ i očekuje „produženje epidemijskog talasa“.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku u AP Vojvodini je 17.444 aktivnih slučajeva zaraze, najviše u Novom Sadu (3.725), slede Pančevo sa više od 1.500, Subotica sa više od 1.200, do je u Zrenjaninu više od 1.100 zaraženih.

U ostalim opštinama trenutno je manje od hiljadu registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut apeluje da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti, kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Istovremeno, Institut poziva građane da se vakcinišu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar