Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Svi smo željni normalnog života i sluđeni isčekivanjem popuštanja ili zatezanja epidemioloških mera. Broj zaraženih juče je ponovo prešao 3.000, a epidemiolozi iz Kriznog štaba kao da licitiraju ciframa i rokovima kada bi mogla da budu dozvoljena okupljanja na otvorenom uz popuštanje mera. "Mesec i po do dva", "prvi cilj je da brojka padne ispod 1.000", "magična dvocifrena brojka" - odjekuju izjave predstavnika struke. Sagovornik Nova.rs, epidemiolog Radmilo Petrović, ne želi da prognozira, kaže da sve zavisi od brzine kojom će se odvijati vakcinacija, kao i od našeg ponašanja i poštovanja mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon rekao je da okupljanja na otvorenom bez nošenja maski mogu biti dozvoljena za mesec i po do dva. „Vrlo brzo ćemo mi, kad se spusti aktivnost virusa, za jedno mesec i po, dva, dozvoliti se bude na otvorenom prostoru bez maske“, izjavio je Kon za N1.

Njegov kolega iz Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da je zabranu okupljanja i sve ostale mere  potrebno da broj zaraženih na dnevnom nivou  bude manji od 100.

Napominje da je prvi cilj da broj zaraženih dnevno padne na ispod 1.000.

„A onda da radimo na tome da dostignemo i magičnu dvocifrenu brojku. Ipak, kako će se sve dalje odvijati zavisi isključivo od ponašanja nas samih i od procesa imunizacije. Ali kada pogledam studentske žurke, igranje kola oko spomenika, gužve u gradu, ne mogu da budem optimista i ne znam šta da kažem kada će se to desiti“, kaže Tiodorović, a prenosi Blic.

Iskusni epidemiolog Radmilo Petrović kaže da kada je epidemija u pitanju ne treba licitirati brojkama niti se u njih uzdati. Sve zavisi od više različitih faktora, pa nije dobro iznositi predviđanja koja nisu pouzdana.

Valjaonica vakcinacija
Valjaonica vakcinacija Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Sve zavisi od nastavka procesa vakcinacije, ako se brzo povećava broj vakcinisanih, onda ćemo ka tim željenim rezultataima ići brže, ako se vakcinacija otegne, sve će trajati duže. Teško je to prognozirati“, tako nam odgovara na pitanje kada bismo mogli da stignemo do tog prvog željenog cilja – manje od 1.000 zaraženih dnevno.

„To moj kolega Kon voli da licitira sa nekim cifrma. Nema brojeva. U biološkim procesima cifre teško da nešto mogu da zanče, a oni stalno vole neke matematičke izraze da koriste. Neću da licitiram sa brojkama, ne volim ja te brojke, to ništa nije pouzdano“, napominje Petrović.

On ističe da situacija nije povoljna ni u ostalim susednim zemljama, a od toga zavisi i stanje u Srbiji.

„Mi ne možemo da budemo ostrvo i oaza, da se oslobodimo koronavirusa, a svi ostali da imaju. Nema nama mira dok su sve ostale zemlje oko nas i Evropa zaraženi“, poručuje Petrović.

Bitni faktori su i vremenske prilike, ali i to koliko se pridržavamo mera i koliko smo disciplinovani. Naš sagovornik poručuje da je pad broja zaraženih moguć, ali da se definitivnom kraju korone ne treba nadati uskoro.

 

„Ja bih voleo da to što pre siđe na neke razumne brojeve. Da se sve to reši totalno i da nema više korone, to nije skoro na vidiku, taj film nećemo gledati skoro. Treba raditi na tome da se smanji broj umrlih i broj pacijenata na respiratoru“, objašnjava epidemiolog.

Apeluje na disciplinu i istovremeno kaže da je razočaran time koliko ne poštujume mere i preporuke.

Tvrdi da nade za neki normalniji život i posustajanje korone ima ukoliko se pridržavamo sledećeg: „Treba ubediti narod da se vakciniše, što pre. Maska na nos, a ne ispod nosa, maska na alice, a ne ispod brade“, to je recept koji naš sagovornik prepisujue za što skoriji pad broja zaraženih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar