14.04.2021. koronavirus, brojke, broj zaraženih, broj umrlih
Grafika: Slađana Đermanović

U Srbiji je danas evidentirano još 3.154 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 38 osoba.

Testirano je ukupno 15.213, a na respiratorima je 247 osoba.

***

U Srbiji je juče evidentirano još 3.572 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 35 osoba. Testirano je ukupno 16.116 osoba, a na respiratorima je 247 pacijenata.

***

Sagovornik Nova.rs, epidemiolog Radmilo Petrović, ne želi da prognozira, kaže da sve zavisi od brzine kojom će se odvijati vakcinacija, kao i od našeg ponašanja i poštovanja mera.

„Sve zavisi od nastavka procesa vakcinacije, ako se brzo povećava broj vakcinisanih, onda ćemo ka tim željenim rezultataima ići brže, ako se vakcinacija otegne, sve će trajati duže. Teško je to prognozirati“, tako nam odgovara na pitanje kada bismo mogli da stignemo do tog prvog željenog cilja – manje od 1.000 zaraženih dnevno.

„To moj kolega Kon voli da licitira sa nekim cifrma. Nema brojeva. U biološkim procesima cifre teško da nešto mogu da zanče, a oni stalno vole neke matematičke izraze da koriste. Neću da licitiram sa brojkama, ne volim ja te brojke, to ništa nije pouzdano“, napominje Petrović.

***

Imamo dovoljno vakcina i zainteresovanih za vakcinaciuju, a i dovoljno vakcinisanih zdravstvenih radnika, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je gostujući na RTS rekao da je i ranije bilo dovoljno vakcinisanih lekara, ali je problem bio nedovoljnog broja vakcinisanih mladih medicinskih sestara, koje su se plašile da neće moći da imaju potomstvo.

Lončar je naglasio da je taj problem rešen nakon razgovora koji su obavljeni s medicinskim sestrama u kojima ih me objašnjeno da nema nikakvog dokaza da vakcina izaziva sterilitet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar