Foto: N1

Valjevsko udruženje građana "iRevolucija", koje se bavi i ekološkim pitanjima, pokrenulo je prekršajni postupak pred Osnovnim tužilaštvom u Valjevu protiv Holding korporacije "Krušik", zbog prekomerne emisije štetnih gasova iz dimnjaka ove fabrike, koja u velikoj meri doprinosi aerozagađenju u ovom gradu na Kolubari, potvrdio je za N1 Vladan Radosavljević iz "iRevolucije".

„Fabrika ‘Krušik’ na dnevnom nivou troši od 50 do 70 tona lignita za proizvodni proces i za zagrevanje prostorija. Znači, problem nije aktuelan samo u periodu grejne sezone, jer se proces proizvodnje obavlja tokom čitave godine. U opticaju je podatak da ‘Krušik’ u aerozagađenju Valjeva učestvuje sa 20 odsto, a to je petina od ukupnog aerozagađenja, što nije malo“, rekao je za N1 Radosavljević i najavio proslavu stogodišnjice Krušikove kotlarnice u organizaciji „iRevolucije“, koja, kako kaže, datira još iz 1927. godine.

Pročitajte još:

Svi dosadašnji pokušaji N1 da stupi u kontakt sa rukovodstvom fabrike „Krušik“ povodom problema aerozagađenja nisu naišli na odgovor.

Kada je poslednji put boravila u Valjevu, premijerka Ana Brnabić je potvrdila da je aerozagađenje u ovom gradu ogroman problem.

„Nama je najvažnije u ovom trenutku da zamenimo način na koji se greje ‘Krušik’, jer je ta fabrika jedan od najvećih zagađivača u ovom gradu„, rekla je tada Brnabić, a taj trenutak je bio pre više od godinu dana.

Valjevo se dugi niz godina nalazi na listi najzagađenijih gradova u regionu. Samo od početka 2023. godine zabeležen je 51 dan sa prekoračenjem dnevne granične koncentracije suspedovanih PM10 čestica, čime je premašen limit od 35 dana, koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

BONUS VIDEO: Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar