Foto:N1

Valjevci su sa iznenađenjem i žaljenjem primili vest o svedočenju mladih devojaka koje su bile zlostavljane u istraživačkoj stanici Petnica, najpre zbog toga što su doživele traumatična iskustva, ali i zbog toga što je ta institucija dugi niz godina bila zaštitni znak Valjeva kojom su se stanovnici tog grada ponosili.

POGLEDAJTE JOŠ:

Građani sa kojima je ekipa TV N1 razgovarala u centru Valjeva nisu krili gorčinu:

„Petnica je bila ponos Valjeva, Srbije. Razumete? Velika je to ljaga.“

„Državni organi treba da preduzmu svaki korak i da sankcionišu bilo kakav element mobinga. Ono što se desilo je još užasnije.“

Ima i drugačijih mišljenja koja dolaze pre svega od onih kojima smeta autonomija stanice, kao i smela kritička mišljenja koja su neretko dolazila iz Petnice povodom različitih društvenih dešavanja.

Ugledni Valjevci, međutim, pozivaju na strpljenje i strahuju da bi sa prljavom vodom moglo da ode i dete.

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jeftić za N1 kaže da se ta obrazovno-vaspitna ustanova ponosi višedecenijskom saradnjom sa Petnicom, ali dodaje i da „prosto ne treba ćutati“.

Profesorka u penziji Slavica Stepanović kaže da se ne može srušiti sve ono što je Petnica postigla, i afirmisala i izgradila mlade ljude.

„Ali ovo je jedan potpuno neočekivani incident i naravno da mora da se odgovara“, poručuje ona.

Profesor Radovan Marjanović, međutim, kaže da je njegova prva reakcija bila odsustvo iznenađenja.

„Nije zbog same Petnice, nego zbog toga što je u pitanju nešto toliko prisutno u ovom našem društvu i što je najvažnije, prisutno je i na mestima gde bi se to moglo očekivati još manje nego u Petnici“, upozorava on.

U bližoj i daljoj prošlosti Valjeva bilo je slučajeva da se prosvetni radnici diskretno povuku iz nastave zbog svog neprimerenog ponašanja prema učenicama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare