Vladislav Radak, Danas, naslovna strana
Foto: Promo

Dnevni list Danas u sutrašnjem izdanju donosi nove informacije o slučaju seksualnog zlostavljanja u Petnici. Dr Vladislav Radak, predavač na Univerzitetu u Dortmundu, za Danas je ispričao kako je pomogao drugarici koja je bila na meti predavača u Petnici.

POGLEDAJTE JOŠ:

Profesor Radak rekao je za Danas da je bio upoznat sa izvesnim predavačem u Petnici, koji je odgovoran za uspeh svih polaznika. Kako je naveo, njegova drugarica je od n jega doživela neprijatnost, kada je pitao da li može da je fotografiše.

„Moja dobra prijateljica u strahu mi je rekla da je izvesni vođa seminara u Petnici poznat kao vrstan intelektualac, poznavalac nauke i čovek koji se pita za sve značajne publikacije (od kojih zavisi uspeh polaznika) na jedan vrlo neprijatan način pitao da li može da je fotografiše“, piše Danas.

Predator i njegov autoritet i ugled u zajednici su, kako navodi Radak, bili glavni razlozi da postupak protiv njega do sada ne bude pokrenut i izazvao strah žrtava od moguće odmazde.

„Reputacija predatora i autoritet stajali su kao nepremostiva prepreka za uzbunjivače, dozvolivši time da on, kao i u mnogim sličnim situacijama bude, zaštićen od bilo kakvih sankcija“.

Podsetimo, pet žrtava seksualnog nasilja, ekskluzivno su za nedeljnik Vreme, ispričale svoja traumatična iskustva, odnosno šta su doživele tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica. Reč je o periodu od 2003. do 2014. godine, a žrtve, kojih ima više od 20, kao zlostavljača imenuju jednu osobu. Žrtve su ispričala pod kojim se okolnostima zlostavljanje događalo, dodavši da je napasnik, koga oslovljavaju sa S., žrtve gole fotografisao.

Ceo klupko slučaja počeo je da se odmotava nakon što je u javnosti glumica Milena Radulović ispričala da je svojevremeno pretvrpela stravično seksualno zlostavljanje od strane profesora glume Miroslava Aleksića.

„U januaru ove godine, kada su se pojavile optužbe za silovanje protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, jedna grupa žena okupila se i pokušala da nađe odgovor na pitanje: „A šta ćemo mi?“ Neke od njih poznavale su se od ranije, a neke ne. Ono što ih je sve povezivalo jeste seksualno nasilje koje su, kao maloletne ili tek punoletne preživele u istraživačkoj stanici Petnica. Pripadaju različitim generacijama polaznica Petnice, ali sve kao svog zlostavljača navode istog čoveka“, piše nedeljnik Vreme.

Veliki deo žrtava, u vreme seksualnog napastvovanja, bio je maloletan.

„Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio „možda i od osnivanja“, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u „Petničkim sveskama“ i predstavljani na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar