Trudnica vakcina vakcinacija
Vakcinacija trudnica Foto:Shutterstock

U poslednja tri dana čak tri trudnice su preminule od posledica virusa korona. Nijedna nije bila vakcinisana. Inače, od početka pandemije umrlo je, nažalost, 10 porodilja i trudnica u Srbiji. U javnosti se stalno pokreće pitanje zbog čega toliko žena u drugom stanju nije primilo vakcinu, uprkos brojnim preporukama zdravstvenih organizacija, da to urade. Jovana Šesterikov, novinarka iz Beograda, na Tviter profilu osvrnula se na svoje iskustvo sa vakcinacijom tokom trudnoće zbog današnje vesti da su poslednjoj preminuloj trudnici lekari savetovali da se ne vakciniše.

Šesterikov je na svom Tviter profilu napisala da je izbegavala da komentariše trudnoću i vakcine, ali nakon što je i treća trudnica preminula u samo nekoliko dana, rešila je da podeli svoje iskustvo.

Naime, Jovana je u devetom mesecu trudnoće, a kako je napisala, da je u drugom stanju saznala je nedugo pošto je primila prvu dozu vakcine protiv kovida.

„Prvu dozu Fajzera primila sam krajem februara i nedelju dana kasnije saznala da sam trudna. Moj ginekolog koji je sve vreme pandemije proveo u kovid porodilištu i nagledao se horora, samo je potvrdio moj stav da je bolje za mene da primim revakcinu i budem mirna“ napisala je Šesterikov.

Ona je dodala da je i vakcinu i revakcinu pregurala samo sa bolom u ruci. Ali, kako kaže, doktorki je prilikom primanja druge doze, prećutala da je u drugom stanju.

„Sredinom marta sam primila revakcinu, prećutala sam doktorki na punktu da sam trudna, jer su već tad počela avaks ludila, i nisam htela da me odbiju. U isto vreme izašla je preporuka britanske zdravstvene organizacije da se trudnice vakcinišu kao i prvi rezultati Fajzer studije. I vakcinu i revakcinu sam pregurala samo sa bolom u ruci, a ostatak trudnoće po PS-u. Usput sam čitala kako vakcinisane žene pobacuju, kako vakcina izaziva sterilitet, i razne druge gadosti i gluposti“ istakla je Šesterikov.

Naglasila je da će treću dozu primiti kad se porodi.

„Buster nisam primila jer imam još antitela, a i moje kretanje i viđanje s ljudima je ograničeno na minimum jer sam u 9. mesecu. Ali ću ga primiti čim se porodim“.

Jovana je još jednom podvukla da je jako važno kako će postupiti i kako će trudnicu posavetovati ginekolog.

„Ja sam imala sreću da je moj ginekolog normalan, ali i znanje gde da tražim informacije. Nažalost mnoge žene nemaju ni jedno ni drugo. Zato je odgovornost za preminule trudnice i porodilje pre svega na lekarima i državi. I jedni i drugi šalju mešane poruke koje izbezumljuju žene“ ocenila je trudnica.

Ona je dodala da je pisala Fajzeru „odakle su je spojili sa domaćim predstavništvom“ kako bi popunila upitnik.

Jovana je za Nova.rs rekla da je zabrinjavajuće da lekari, koji bi trebalo da brinu o našem zdravlju, šire dezinformacije i priklanjaju se antivakserskim lobijima.

Jovanina priča izazvala je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama, te su se u komentarima javljale majke koje su pisale o svojim iskustvima. Naime, jedna korisnica ove društvene mreže, napisala je da je vakcinisana i revakcinisana Fajzerom i da sada doji, ali da su je lekari najpre savetovali da se ne vakcniše.

„Lekari sa kojima sam se prethodno konsultovala nisu bili za to, ali su ostavili da sama odlučim. Čitala razne studije i eto sve ok i nadam se da i beba ima antitela. Sledi booster nakon šest meseci ukoliko bude potrebno“ napisala je ona.

Još jedna buduća mama uključila se u diskusiju, te navela da joj niti jedan od tri ginekologa koje je posetila nije dozvolio da se vakciniše.

„Ipak sam zakazala i opet su me vratili sa punkta. Danas sam u petom mesecu trudnoće. Šta činiti?“ upitala je ona.

Podsetimo, danas je za Nova.rs pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice Karaburma još jednom naglasio da se po svim savetima – i SZO – vakcinacija trudnica i porodilja preporučuje, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je nedavno za RTS, kada je od posledica koronavirusa preminula porodilja iz Kraljeva koja nije bila vakcinisana, da je pesimističan, da se boji da je to tek početak i da ćemo još mnogo puta čuti ovako tužne vesti.

BONUS VIDEO: Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare