Foto TANJUG/ RADE PRELIC

Dr Ivo Udovičić, načelnik VMC Karaburma, vrlo oštro je reagovao na smrt još jedne porodilje od koronavirusa.

Udovičić je za naš portal potvrdio da je D. J. iza sebe ostavila ćerku staru samo tri meseca.

Beba se i dalje nalazi na respiratoru.

„Porodilja je imala razorena pluća, ništa nismo mogli da uradimo. Porodilje i trudnice su sad među najugroženijim kategorijama i svi lekari moraju voditi računa o tome šta pričamo i kakve savete dajemo“, rekao je Udovičić za Nova.rs.

On je podsetio da se po svim savetima – i SZO, između ostalih – vakcinacija trudnica i porodilja preporučuje. Dodaje da, kako bi se shvatila ozbiljnost situacije, na sva zvona treba pričati o ovakvim slučajevima.

„Dovezena je od kuće, ne iz neke druge bolnice, ali kovid je takav, možda je ona tog popodneva bila dobro, a već uveče jako loše. Odmah je primljena u intenzivnu negu, odmah je priključena na respirator, ali pluća su bila u tako lošem stanju da ništa nije moglo da se uradi. Borili smo se pet dana, preminula je 10. oktobra“.

Doktor Udovičić kaže da bolnica ima potvrdu da porodilja nije vakcinisana.

„Neko joj je u trudnoći savetovao, pogrešno, da se ne vakciniše. Katastrofa je ovo što nam se sad dešava, gotovo da nema dana da ne izgubimo jednu trudnicu ili porodilju. Došli smo u alarmantnu situaciju. Trudnice i porodilje su u posebnom strahu, i u posebnom povećanom riziku od komplikacija korone, a neko sakriven iza portala i raznih društvenih mreža to zloupotrebljava i pogrešno ih savetuje da se ne vakcinišu. To je za krivičnu odgovornost. Ginekolozi su jasno rekli svoj stav, i to nije mišljenje, nego saznanje zasnovano da mnogo ispitanih slučajeva: trudnice mogu da se vakcinišu protiv kovida u bilo kojem trimestru. To je stav i srpskog, i evropskog i svetskog udruženja ginekologa“, poručuje na kraju ovaj doktor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare