Trudnica vakcina vakcinacija
Vakcinacija trudnica Foto:Shutterstock

Jasmina Mihnjak sa portala "Bebac.com" kaže da je taj portal pozvao nadležne organe da pod hitno usaglase stavove o vakcinaciji trudnica protiv koronavirusa, budući da su one pod velikim stresom i da se, umesto da uživaju u trudnoći, one bave time da li treba da se vakcinišu ili ne. Minjak kaže da je u istraživanju portala čak 72 odsto trudnica na pitanje da li im je ginekolog preporučio da se vakcinišu odgovorilo da nije, kao i da oko 60 i nešto odsto njih nije čak ni razgovaralo na tu temu sa ginekologom.

Mihnjak za N1 kaže da trudnice slušaju svakog dana kako umiru druge trudnice, kao i da su komplikacije kod njih mnogo češće, te da su zato prestravljene. Kada odu kod ginekologa i pitaju da li mogu da se vakcinišu dobijaju odgovore od – „svakako“ do „ne, ni slučajno“.

Pojedini ginekolozi, kako kaže Mihnjak trudnicama govore i da vakcinu nisu proverene, i da sačekaju da se porode.

„U problemu su i porodilje, mame koje doje vraćane su sa punktova za vakcinaciju, ali takođe i parovi koji su u procesu vantelesne oplodnje. Oni dobijaju različite informacije i u nekim slučakeva im se ne savetuje da prime vakcine“, kaže Mihnjak.

Ona je rekla da je u istraživanju tog portala učestvovalo 5.000 trudnica i da je na osnovu dobijenih rezultata – svega 11 odsto njih vakcinisano.

Mihnjak navodi da je u pitanju zabrinjavajuć podatak, kao i da je čula ministarku rada Dariju Kisić Tepavčević da ne zna nijednog ginekologa koji ne preporučuje vakcinaciju, ali da je na pitanje da li vam je ginekolog preporučio vakcinaciju, čak 72 osto njih odgovorilo da nije.

Upitana šta misli o najavljenom kažnjavanju lekara koji su protiv vakcinacije, ona kaže da ne zna šta da očekuje od takve mere. „Kada se neko kažnjava pitanje je koliko sad trudnice imaju poverenja, ako trudnica ode kod ginekologa i zna da on mora da priča o tome samo zato što će biti kažnjen“, rekla je Mihnjak.

Ona je istakla da bi svi ginekolozi trbalo da idu na stručne skupove i da slušaju koje su preporuke svetskih organizacija.

Mihnjak je podsetila da je na proleće Svetsko udruženje ginekologa dalo preporuke da savetuje trudnicama da se vakcinišu, a da sada imamo i preporuke naših ozbiljnih ginekologa da se vakcinišu, kao i da je poželjno da to učine pre 29 nedelje.

„Ali nijedan protokol ne važi ako postoji na papiru. Trudnice ne čitaju protokole, nego odu kod ginekologa“, kaže Mihnjak.

Mihnjak kaže da su se sa zahtevom da se pod hitno usaglase stavove o vakcinaciji trudnica obratili Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja, Nacionalnom udruženju ginekologa Srbije i da očekuje da oni hitno izađu sa stavom.

Bonus video – Ginekologija Narodni front – razgovor sa glavnom medicinskom sestrom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar