Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas sigurno znamo da žena koja je trudna i oboli od koronavirusa, ima teži oblik bolesti i odmah dobija klasifikaciju - trudnoće visokog rizika“ u razgovoru za „Novu“ priča doktorka Vesna Mandić Marković, specijalista ginekologije i akušerstva na Odeljenju visokorizičnih trudnoća u GAK „Narodni front“. Koronavirus ubija trudnice i to je nešto što nam je sada svima jasno. One nesrećne žene, porodilje, koje nisu dočekale da vide lica svojih beba i čuju njihove glasove, čija su novorođenčad zauvek ostala bez majčine topline, nisu primile vakcinu protiv koronavirusa i tako pokušale da se zaštite od fatalnih posledica.

U Kovid odeljenju Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ trenutno leže tri porodilje i nijedna nije vakcinisana protiv koronavirusa.

„Ovo je već druga godina kako se borimo sa pandemijom. Dosta toga i dalje nam je nepoznanica, čak i za nas koji radimo u zdravstvu. Međutim ono što danas sigurno znamo jeste da žena koja je trudna i oboli od korone, ima teži oblik ove bolesti, i odmah dobija klasifikaciju trudnoće visokog rizika. Stavovi o vakcinaciji formirali su se početkom ove godine, a potom se dugo raspravljalo i o vakcinaciji trudnica. U nekom trenutku su samo Fajzer i Moderna objavili studije, izvedene na značajnom broju pacijentkinja, koje su, ne znajući da su trudne, primile vakcinu. Te trudnoće protekle su bez ikakvih komplikacija. Stav Svetske zdravstvene organizacije, ali i našeg Ministarstva zdravlja je da trudnice treba da se vakcinišu. Ipak, konačna odluka je uvek na budućim mamama“ objašnjava dr Mandić Marković.

U proteklih nekoliko nedelja, svedoci smo tragičnih posledica, koje je koronavirus ostavio na porodilje u više gradova u Srbiji.

„Ne mogu da sudim o tim slučajevima jer nisam poznavala pacijentkinje, nisam bila u kontaktu sa ženama koje su nažalost preminule. U našoj zemlji nisu problem samo nevakcinisane trudnice, jer imamo veliki deo populacije koji odbija vakcinu, a to sve utiče i na buduće mame i njihove stavove. Često ponavljam da se ljudi, posebno trudnice, suočavaju sa dve vrste straha. Jedan je realan, od kovid infekcije, od ozbiljnih posledica i teške kliničke slike, a drugi strah je irealan, ali nažalost mnogo češći, i to je onaj koji izazivaju vakcine“, kaže doktorka.

Trudnice koje dolaze na preglede imaju već formiran stav o vakcini, i retko se dešava da uopšte pitaju lekare za savet, i da ih slušaju.

„Moje pacijentinje, naše trudnice, imaju stav po pitanju vakcina. Neki su protiv i ne možete im objasniti da greše, a oni koji su za, već su se vakcinisali. Ipak, jedan mali procenat je još u dilemi i oni dolaze po savet. Pre mesec dana imala sam razgovor sa jednom pacijentkinjom, koja je na početku trudnoće i došla je kod mene, da me pita da li da se vakciniše. Rekla sam joj moje mišljenje, ali je odluka na njoj. Dilema je bila da li da se vakciniše odmah, ili da sačeka da prođe porođaj. Onda me je pitala, šta ako se zarazim pre nego što se porodim i nešto loše mi se desi. Njen strah od virusa, dakle realan strah, nadjačao je onaj iracionalni, od vakcine. Ona se naravno vakcinisala“, priča dr Mandić Marković.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mišljenja kolega lekara su, priznaje ona, takođe podeljena, i svako svojim pacijentima govori ono što misli da je za njih najbolje.

„Iskreno ne znam šta lekari govore pacijentima jer svako danas ima neke strahove, koji ljude sputavaju. Moram da naglasim da čak i kod pacijentkinja koje su imale kovid-19, nije dokazana povećana incidenca spontanih pobačaja. Dugo se bavim visokorizičnim trudnoćama i kod mene dolaze žene sa velikim problemima. To su žene koje su dosad više puta izgubile bebu ili su se dugo lečile se od steriliteta. One su pune strahova i ne možemo ni da ih krivimo za neke. Opet, važno je istaći da trudnice, ali i sve ostale građane, definitivno vakcine štite od teže kliničke slike, ako dođe do zaražavanja koronavirusom“ zaključuje naša sagovornica iz GAK „Narodni front“.

Od 300 trudnica samo dve vakcinisane

Kovid odeljenje GAK „Narodni front“ raspolaže sa 12 postelja, od toga su dve na intenzivnoj nezi.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Od početka pandemije do danas, imali smo 300 trudnica pozitivnih na koronavirus, a od toga su samo dve bile vakcinisane. Trenutno su tri pacijentiknje na odeljenju i sve su sa kovid pneumonijom. One su porođene bez komplikacija, a bebe su negativne na koronu. Mame su sada stabilno, sa lakšom kliničkom slikom, i nadamo se da će tako i ostati. Od 184 bebe, do sada je samo jedna bila kovid pozitivna i transportovana je u Institut za majku i dete“ kaže za „Novu“ Milica Milićević, glavna sestra Kovid odeljenja u GAK „Narodni front“.

Bonus video: Nova.rs sa trudnicama u Klinici „Narodni front“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar