Foto: Nemanja Jovanović

Nevladina organizacija "Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti" (UZUZ) je ocenila da su "studenti u pravu kada traže 30 odsto snižene školarine" u Srbiji.

UZUZ je navel da je to utvrđeno „pravno-ekspertskom podrškom“ Inicijativi „Zaštitimo studente“ u okviru „Tima Kreni-Promeni“ koji traži smanjenje školarina.

Udruženje studenata je za sutra na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu najavilo protest radi ispunjavanja tog zahteva.

UZUZ navodi da su fakulteti „prekršili obaveze“ predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i ugovorima o studiranju o „načinu pružanja nastave i broja časova u poslednjoj školskoj godini“.

Iako je to posledica epidemije koronavirusa, UZUZ smatra da studenti mogu tražiti povraćaj dela školarine „zbog neosnovanog bogaćenja fakulteta“.

„Ukoliko se studentima ne izađe u susret, moraćemo otvoriti pitanje detaljne analize troškova fakulteta“, upozorava UZUZ u saopštenju.

UZUZ navodi da su „mnogi fakulteti, umesto onlajn-predavanja, ‘kačili’ prezentacije i pdf-tekstove, što je apsolutno neprihvatljivo u 21. veku“.

Udruženje pominje da u svetu već ima „masovnog pokretanja sporova protiv fakulteta“ zbog plaćanja školarine za poremećenu nastavu i da „svuda fakulteti gube te sporove na sudu“.

BONUS VIDEO:

Komentari

Svi komentari (1)