Zastrašujući snimci skenera pluća od 1. do 15. dana kovida

Zdravlje 26. nov. 202012:33 > 13:35
Podeli:
Foto: Aleksandar Ivković

Kovid 19 je nepredvidiva bolest koja u razmaku od par dana može iz blage da preraste u opasnu po život. Kako koronvirus utiče na pluća iz dana u dan, pokazao je na snimcima CT skenera srpski radiolog Aleksandar Ivković.

Lekar iz Niša na svom blogu „Ljudi i ostale laži“ redovno piše o svim važnim temama u vezi sa koronavirusom, a sada je odlučio da prikaže CT skenere pluća osobe obolele od kovida 19.

Pročitajte još:

Objasio je šta lekari tačno prate kada su u pitanju snimci pluća, ali i kako se te stavke menjaju kako bolest napreduje.

Njegovu objavu prenosimo u celosti.

„Vraćam se na svoju usku struku (da ne bude da se mešam u tuđu). Kompjuterizovana tomografija, skener ili CT je metoda pregleda koja je superiorna kod zapaljenskih bolesti pluća. Kod kovida 19 se pokazala kao nezamenjiva u diferencijaciji u odnosu na ostale bolesti. Tačnost nalaza na plućima je visoka.

Šta mi to možemo videti i kako tumačimo?

Stvari koje pratimo su:

– Ground glass konsolidacije (GGO). To su one bele „mrlje“ na snimcima koje su karakteristične za ovu bolest. Nazivaju se „ground glass“ svuda. Izgledaju kao da se taj deo pluća gleda kroz mlečno staklo, kao neka vrsta mikromozaika.

Foto: Aleksandar Ivković

– Crazy paving. To su linearna zadebljanja koja se nekada vide u ground glass konsolidacijama. Ona nastaju kasnije, ne javljaju se pre GGO. Neko ih opisuje kao da pijani majstori slažu pločice. Na slikama se to vidi kao nepravilna zadebljanja unutar GGO, složena bez ikakvog reda.

Foto: Aleksandar Ivković

– Vaskularne dilatacije. Dolazi do zapaljenskog procesa krvnih sudova i/ili do zastoja tako da su nam na snimcima krvni sudovi „deblji“.

Foto: Aleksandar Ivković

– Trakcione bronhiektazije. To su proširenja vazdušnog prostora (ali ne onog koji učestvuje u disanju) koja nastaju kada stradaju alveole i proširuje se prostor između njih.

Foto: Aleksandar Ivković

– Arhitektonske distorzije. Pojava traka blizu pleure koje nastaju propadanja plućnog tkiva i nastanka fibroznog.

Foto: Aleksandar Ivković

Svaki od ovih znaka se može javiti i kod drugih bolesti ali svi zajedno su specifični za kovid-19

Da bi objasnili stanje koristimo Severity Score. On služi za procenu ozbiljnosti bolesti. Pluća se sastoje od pet lobusa. Procenjuje se svaki pojedinačno ocenama od 0 do 5. To znači da se skor kreće od 0 do 25.

0 – znači da nema GGO konsolidacija

1- znači da je manje od 5% tog lobusa zahvaćeno

2 – znači da je zahvaćeno od 5 do 25% tog lobusa

3 – znači da je zahvaćeno 26 do 50% tog lobusa

4 – znači da je zahvaćeno 51 do 75% tog lobusa

5 – znači da je zahvaćeno više od 75% tog lobusa

Na CT razlikujemo 4 faze (najčešće ali nije decidirano tako)

Rana faza (0 do 4. dan) – pojedinačne GGO, neka crazy paving, nizak skor

Foto: Aleksandar Ivković

Progresivna faza (5. do 8. dan) – povećanje broja GGO i crazy paving

Foto: Aleksandar Ivković

Pik faza (10. do 13. dan) – javljaju se konsolidacije pluća, to znači da veliki delovi pluća izgledaju kao velike bele površine a označavaju delove pluća koji su masa koja koja je u celini zahvaćena zapaljenskim procesom.

Foto: Aleksandar Ivković

Faza rezolucije (posle 14. dana) – vraćanje delova pluća u normalu ili smrt

Foto: Aleksandar Ivković

Iskustveno smo došli do skora 15 koji predstavlja neku granicu između verovatno dobrog i verovatno lošeg ishoda. Samo tumačenje zavisi od faze bolesti. Naš nalaz je samo deo procene i ne menja laboratorijske i pulmološke, kao ni ostale. Svaki nalaz zajedno daje ukupnu sliku bolesti.

Nalaz je u

88% slučajeva sa obe strane,

88% ground glass,

80% posteriorno,

79% multilobularno,

76% periferno i

30% konsolidacije

To je posao radiologa, to je moj posao. Sasvim sigurno je da bez ovih slika lečenje ne bi bilo lako.  Pacijente delimo na lake – one koji nemaju tegobe, teške – one koji imaju zahvaćeno do 50% pluća i kritične a to su oni kod kojih je više od 50% zahvaćeno“, piše dr Ivković.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar