Požarevac, neispravna voda za piće, loša voda, vodovod i kanalizacija
Foto: N1

JKP "Vodovod i kanalizacija" u Požarevcu je pod lupom istražnih organa posle krivične prijave koju je protiv direktora preduzeća podneo uzbunjivač Darko Nenadić. Magistar tehničkih nauka i predsednik pokreta Dveri u Požarevcu, zaposlen u Vodovodu, navodi da ima dokaze da objekti odeljenja Saobraćajne policije, Šećerane i naselje Srba proteranih sa Kosova imaju u česmama vodu sa nedozvoljenim količinama nitrata i fekalnih bakterija.

Izbegli Srbi sa Kosova i Metohije od kraja juna svakodnevno nose balone 300 metara i sipaju vodu iz cisterne ispred zgrade saobraćajne policije.

„Mi u izbegličkom kampu imamo vodu koja je neispravna. Tako su nam rekli, da nije za piće, da ne može da se koristi za spremanje hrane“, kaže Jasna Miserlić.

N1: Kako se snalazite?

„Donesu cisternu kod saobraćajne i tu uzimamo vodu za piće“, kaže ona.

„Sada idem do saobraćajne policije, ima cisterna, dolazi iz Smedereva, tako rekoše, da uzmem i donesem u bidone“, kaže Branko Komatina, koji je inače iz Istoka.

Posle krivične prijave protiv direktora Vodovoda Aleksandra Dimitrijevića, krajem juna Vodovod Požarevac je postavio kamion-cisternu sa vodom ispred policije. Uzbunjivač tvrdi da je policija munjevito reagovala posle dokaza koje im je dostavio, a to su analize vode uzete iz čajne kuhinje policije i portirnice Šećerane.

„Direktor požarevačkog vodovoda dve i po godine je imao saznanja da saobraćajna policija pije vodu sa fekalnim sadržajem jer je u svakom trenutku na svom stolu imao analize koje izrađuje njegova supruga. Nakon saznanja da policija obavlja istražne radnje, on je naredio uništavanje svih fizičkih dokaza njegove krivice u zločinu protiv zdravlja. Izvorište Meminac je rešenjem Ministarstva zdravlja zabranjeno za eksploataciju. Aleksandar Dimitrijević je perfidno, svesno, sa predumišljajem naredio korišćenje vode sa Meminca, isporuku i distribuciju Saobraćajnoj policiji, Posebnom odeljenju policije za antikorupciju, izbegličkom naselju Meminac i celoj Šećerani“, kaže Darko Nenadić, uzbunjivač iz Požarevca.

Uzbunjivač zaposlen u Vodovodu godinama razotkriva malverzacije u svom kolektivu.

Uzbunjivač magistar Darko Nenadić pre četiri godine dobio je otkaz jer je ukazao na korišćenje kancerogenog lepka za cevovod Požarevac – Dragovac. On je vraćen na posao u požarevački vodovod, u kancelariju bez stolice i računara.

Direktor Vodovoda Aleksandar Dimitrijević nije želeo da daje izjavu, ali je u mejlu potvrdio da je u toku istraga.

„Izveštavamo Vas da je vezano za pitanje koje ste postavili, pokrenut predistražni postupak pred nadležnim organom, te iz tih razloga, a radi neometanja vođenja predistražnog postupka nismo u mogućnosti da Vam damo detaljne podatke uz napomenu da ćemo iste dostaviti u vidu dokumenta koji nam bude dostavljen od strane nadležnog organa pred kojim je postupak u toku“, navodi se.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na dopis N1 i zahtev da pred kameru stane načelnik policijske uprave Požarevac. Zavod za javno zdravlje Požarevac je u odgovoru potvrdio da je „u junu, na vanredni zahtev policijske uprave obavljeno uzorkovanje vode za piće, koje je deo policijske istrage, o čemu se može informisati kod naručioca zahteva – policijske uprave.

BONUS VIDEO: Vozači, karijerni političari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar