Foto: Printscreen/amss.org.rs

Stigla sam noćas oko 1 sat na granični prelaz sa Mađarkom i u 11 ujutru još čekam na Horgošu 1 kako bih ušla u zemlju. Istovremeno, policija je jednog gospodina izvukla iz kolone i propustila ga pored svih nas, javlja čitateljka "Nove.rs"

Beograđanka sa šestogodišnjim detetom javila se našoj redakciji kako bi se požalila na situaciju koja se trenutno odvija na graničnom prelazu Horgoš.

„Vraćam se od juče iz Beča, iz Austrije sam u Mađarsku ulazila pet sati, iako je kolona vozila bila 20 kilometara. Stigla sam oko 1.00 sat na granicu sa Mađarskom, i Mađari bi nas pustili odmah da na neutralnoj zemlji ima prostora“, piše ova čitateljka.

Kako dodaje, srpski „graničari“ napravili su kolaps na ničijoj zemlji, jer je čitav prostor prepunjen vozilima. Mađarsku granicu je prošla nakon sat i po čekanja, a onda gotovo ni makac.

„Mađari bi nas odmah pustili ali jednostavno nije bilo mesta. Granični prelaz sa Mađarskom se brzo prolazi, ali je od kućice do kućice oko kilometar i po kolona vozila. Već deset sati sam na prelazu“, žali se ova putnica.

Ova Beograđanka priča i da se ljudi dok čekaju šetaju najnormalnije i „opušteno“, a da niko od putnika nema nikakvu  zaštitu.

„Ja sam sa detetom od šest godina čekam dok je jedan gospodin pored mene prošao, tako što mu je prišao pogranični policajac i pitao ga“ da li vas treba da izvučem iz kolone, pošto su mi javili da moram nekog da izvučem“, priča ogorčeno Beograđanka i dodaje da još uvek nije stigla da vidi kako izgleda zdravstvena kontrola za ulazak u zemlju.

Velike kolone vozila, pre svega na Horgošu, prouzrokovane su zatvaranjem alternativnih prelaza, ali i, kako se pretpostavlja, pojačane sanitarne kontrole na ulazu u zemlju.

Foto: google maps

Inače, kako su za „Nova.rs“ rekli iz Auto-moto saveza Srbije, trenutno čekanja ima na Batrovcima i Horgošu.

„Prema podacima Uprave granične policije, na Batrovcima teretna i motorna vozila čekaju oko 60 minuta. Takođe, na izlazu Horgoš, teretna vozila čekaju oko sat vremena, a putnička i autobusi ulaze u Srbiju u roku od  90 minuta“, rekli su za „Nova.rs“ iz AMSS.

Kako su iz AMSS, dodali, sa Mađarskom su otvoreni prelazi Horgoš, Kelebija i Bački Breg, dok su sa Hrvatskom otvoreni prelazi Batrovci, Šid, Bačka Palanka, Bogojevo i Nestin.

Sa Rumunijom, putnici mogu preći preko Kladova, Srpske Crnje i Vatina, dok se iz Bugarske ulazi preko Vrške čuke i Gradine.

Jedini prelaz sa Makedonijom jeste Preševo, dok je iz Crne Gore moguće ući preko Špiljana i Gostuna. Granični prelazi sa Bosnom i Hercegovinom koji su otvoreni jesu Ljubovija, Badovinci, Sremska rača, Kotromani i Perućač.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram