Utrostručen broj elektronskih zahteva za izdavanje dokumenata

Društvo 11. jun 202211:29
Podeli:
Foto:N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije godišnje primi 750.000 zahteva za izdavanje dokumenata, a broj elektronski zakazanih termina je udvostručen, izjavio je šef Odseka za podršku razvoja eUprave MUP Srbije Slavko Josifović i pozvao sve građane koji do sada nisu koristili ove servise da to učine i na taj način uštede vreme i novac.

Sve više građani koriste elektronske usluge. Samo u toku prošle godine bilo je oko 750.000 zakazanih termina za lične karte i pasoše, što je nekih 100 posto više u odnosu na 2020. godinu, odnosno 2019. godinu“, kazao je Josifović.

Kako je naglasio, svi građani mogu da koriste elektronske usluge MUP, jer se nalaze na nacionalnom portalu eUprava.

„Jedini preduslov je da građanin bude registrovan na nacionalnom portalu eUprava. To uradi jednom i može da koristi sve elektronske usluge koje se nalaze na nacionalnom portal eUprava, između ostalog i elektronske usluge MUP“, rekao je on.

Pročitajte još:

Precizirao je da je u više od 80 policijskih stanica, na više od 130 šaltera MUP Srbije, za 11 godina, otkako postoje elektronske usluge, zakazano oko 2,15 miliona termina za izdavanje pasoša ili ličnih karata.

Modernizacija javne uprave u Srbiji, koja obuhvata i uvođenje elektronskih usluga za lakše dobijanje dokumenata, godinama se sprovodi uz finansijsku i svaku drugu podršku Evropske unije, a šef Sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Srbiji Martin Kleuke je objasnio i zašto.

On je podsetio da je EU, pre svega, zajednica ideja i vrednosti.

„Osnovne vrednosti na kojima počiva EU od svog osnivanja do danas su dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, pravda i prava građana. Jedno od osnovnih prava građana, koja stoje u središtu EU, jeste i pravo na dobru administraciju, odnosno javnu upravu. Ovom idealu teži i Srbija, a EU je ponosna što može biti pouzdan partner u tom procesu, naročito od 2014. godine, kada je Srbija po prvi put usvojila sveobuhvatnu Strategiju javne uprave“, rekao je on.

Klauke je ukazao da je u proteklom periodu EU podržala veliki broj projekata za unapređenje rada javne uprave i koncipiranje uprave kao servisa građana.

Samo u poslednje tri godine EU je utrošila 63 miliona evra direktne budžetske bespovratne pomoći u razvoj, modernizaciju i digitalizaciju pružanja usluga, od čega građani imaju direktnu i opipljivu korist.

Jedan od najboljih primera je i MUP, u koji građani najčešće dolaze zbog izdavanja pasoša i ličnih karata.

Zahteva za nova dokumenta najviše je u ovo doba godine, kada bi mnogi da putuju u inostranstvo, a Josifović je objasnio kako građani najlakše i najbrže mogu da završe dobijanje pasoša.

„Najlakše i najbrže je da na vreme uvide da li im ističe putna isprava, a najlakše tako što će zakazati termin u nekoj nadležnoj policijskoj upravi ili stanici preko portala eUprava, doći u zakazan termin i bukvalno tu obaviti ceo taj proces zamene putne isprave“, naveo je on.

Rekao je da sama procedura traje 15 minuta, te da je MUP omogućio da se takse, naknade i troškovi naplaćuju preko elektronskog sistema Plati.

„Za dobijanje pasoša se zakaže elektronski termin, plate se određene takse, naknade i troškovi putem Sistema Plati. Građanin samo treba da se pojavi u zakazanom terminu i ne treba, sem starog pasoša, ništa da donosi zato što se sve pozadinske radnje, a to je izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu radi elektronskim putem po službenoj dužnosti, tako da ta procedura traje od dolaska građana na šalter 15 minuta“, kazao je Josifović.

Istakao je i da su neke usluge u MUP potpuno digitalizovane.

„Procedura zamene vozačke dozvole je potpuno digitalizovana i građanin može iz svoje kuće da završi celokupan proces, čak ne mora da dolazi ni u policijsku stanicu nijednom. Procedura se izvršava tako što se prijavi na nacionalni portal eUprava, izabere se usluga, popune se određena polja koja su neophodna, izgeneriše se uplatnica, uplatnica se plati elektronskim putem“, kazao je Josifović.

Kancelarija za IT i eUpravu iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID 19
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID 19 Foto:Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Po njegovim rečima, građanin može da bira da li će da mu se vozačka dozvola dostavi na kućnu adresu ili će doći u nadležnu policijsku stanicu po mestu prebivališta.

„Ako se odluči da mu se dostava izvrši na kućnu adresu, faktički neće morati nijednom da dolazi u policijsku stanicu i ceo proces može da završi od kuće“, naglasio je Josifović.

Podsetio je da MUP od 2011. realizuje elektronske usluge na nacionalnom portalu eUprava, te da je jedna od prvih državnih institucija koje su podržale razvoj elektronske uprave u Srbiji.

„Prva elektronska usluga je puštena u rad 2011. godine, a to je zakazivanje termina elektronskim putem za lične karte i pasoše i to je jedna od najviše korišćenih usluga. Ona se koristi na preko 87 lokacija različitih policijskih uprava ili policijskih stanica i na preko 130 šaltera“, kazao je on.

Druga elektronska usluga, puštena u rad 2012. godine, kako je naveo, jeste produženje registracije vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima, odnosno izdavanje registracione nalepnice na jednom mestu, a to je tehnički pregled, što je brojčano najviše korišćena usluga, a koja se odnosi na privredu.

Dodao je da su među važnim uslugama na portalu eUprava zamena vozačke dozvole, izdavanje uverenja o nekažnjavanju, prijava boravka stranca i zakazivanje termina za kvalifikovani elektronski sertifikat na ličnoj karti sa čipom.

Naglasio je da je u odnosu na raniji način izdavanja dokumenata napravljen veliki pomak po pitanju uštede vremena i novca.

„Velika je razlika u samoj brzini obavljanja poslovnog procesa. Bukvalno na klik se dobijaju podaci za koje je ranije trebalo nedelju dana ili više, ili je građanin morao da donosi ta dokumenta, kao što je izvod iz matične knjige građana, izvod iz knjige državljana“, rekao je Josifović, podsetivši da sada šalterski službenik MUP radi provere dokumentima trenutno i po službenoj dužnosti.

 

BONUS VIDEO: Štrajk radnika u Linglongu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar