Foto: N1

Marko Pavlović, profesor na Pravnom fakultetu iz Kragujevca, smatra da će Ustavni sud razmotriti prekoračenja ustavnih ovlašćenja predsednika Aleksandra Vučića povodom junskih parlamentarnih izbora kada je lista Srpske napredne stranke nosila njegovo ime, samo pod "reflektorima, inače će raditi kao i ranije, zaobilaziće da reše problem, zaturiće ga u fioku".

„Pozivam vas (N1), mada bi to trebalo da radi i RTS, da otvorite veliku epohu javnosti. Javnost je lek za sve autokratske režime“, ocenio je Pavlović u Danu uživo na TV N1 i dodao da „velikih promena bez pravničkog pokreta (u istoriji) nije bilo.  On je istakao da „može da se kladi da će se Ustavni sud oglasiti nenadležnim“ u slučaju izborne liste SNS na parlamentarnim izborima.

„Ustavni sud će oprati ruke i izjaviti da je izborni spor u slučaju izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ trebalo da rešava Upravni sud, a ako bismo se njemu obratili, on bi nas obavestio da su rokovi istekli, i to je epilog“, smatra Pavlović.

„Ovaj naš sud je, kao čuvar Ustava, u slučaju kada je Ustav najgore ugrožen od predsednika države, trebalo da šire gleda na stvar i da vidi da ustavna inicijativa za ocenu ustavnosti odobrenja liste Aleksandra Vučića, da kaže da ta lista znači nešto više od upravnog akta, jer jednostavno rečeno kako razmišlja Ustavni sud – za njega je podnošenje liste isto kao da je Vučić podneo zahtev za građevinsku dozvolu, za njega je to neki upravni akt, dakle to je u sferi upravnog akta, znači Ustavni sud nema veze“, pojašnjava profesor.

On dodaje da „mi treba da uvedemo lek u naš pravni sistem koji se podvodi pod „otvorena pravda“, a to znači da „kamere N1, a pre vas bi trebalo da to uradi RTS, uđu u sudnicu i prenose raspravu koja je javna u Ustavnom sudu, kako je Aleksandar Vučić kršio Ustav“.

Pavlović ističe da predsednik „Republike ne može da bude kandidat na parlamentarnim izborima“.

„On je već izabran i on je jedan predsednik Republike. Meni je mnogo indikativno što se nijedna od opozicionih stranaka nije pretrgla da me podrži, osim Zorana Gavrilovića (iz BIRODI) i analitičara Cvijetina Milivojevića. Ćutanje je rezultat krupne stvari.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mene je u skupštini napala (premijerka i mandatarka nove vlade) Ana Brnabić, ali to nije moglo da bude bez saglasnosti Vučića, i onda su izračunali da je bolje da me prećute“, govori Pavlović o napadima tabloida, pošto je u maju, pred parlamentarne izbore, izjavio da Vučić krši Ustav, umesto da se drži predsedničke neutralnosti.

On dodaje da je „nekad poznavao Aleksandra Vučića, pre 28 godina, sedeli smo u istoj poslaničkoj klupi“.

„Bio je prilično inteligentan čovek, ne loš pravnik, a mislim da je i sada nešto ostalo od toga, zna on šta je uradio“, kaže Pavlović.

Dodaje da mu je Vučić na njegove kritike rekao da i (britanski premijer) Boris Džonson izlazi na izbore.

„A ja mu kažem da on i treba da izlazi na izbore, ali na parlamentarne ne izlazi kraljica, koja je šef države. On je u rangu kraljice, šefa države, koja je monarh“, ističe Pavlović.

On smatra da televizije treba da prenose sudske procese.

„U Španiji se prenose sudski procesi, nema rijalitija, a posle ih čak u studiju pravnici komentarišu. Pitanje je i sastava Ustavnog suda, pola ovih sudija će napustiti ako bude kamera, jer kamera je gadna stvar“, kaže Pavlović.

„Aleksandar Vučić je pre nego što je postao Evropejac, bio nešto drugo. Tako smo i mi postali Evropejci i vidimo da se predsednik meša u ono što ga se ne tiče. To ne treba da dozvoli pristojan narod, naročito pravnici“, zaključuje Pavlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar