Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

"Ovim putem želimo da skrenemo pažnju da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd)", saopštili su iz kompanije.

„Želimo da naglasimo da je u potpunosti netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga. Naša kompanija, a u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama. Kompanija Linglong je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvođača sa kojima sarađuje, te je jedina obaveza Linglonga prema svojim izvođačima, da im plati naknadu za obavljeni posao po ugovoru, na način i u rokovima kako je to predviđeno ugovorima sa podizvođačima“, navodi se u saopštenju kompanije

Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti.

„Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju i dele svi koji sarađuju sa našom kompanijom. Već sada zajedno sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike radimo na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život“, napominju i dodaju:

„Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima. Isto tako, od izvođača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima“, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare