Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Peticijom od blizu 90 potpisa, stanari zgrada u neposrednoj blizini hotela "Zlatibor", čiji je vlasnik započeo raskopavanje zelenih površina, usprotivili su se njegovoj odluci da se one prekriju betonom i pretvore u parking. Smatraju da se time narušava ambijentalna celina i da je uništavanje zelenih površina, u gradu koji grca u zagađenosti, nedopustivo. Vlasnik smatra da na površini čiji je vlasnik može da radi šta hoće, dok u lokalnoj samoupravi kažu da za bilo kakve radove nije izdata nikakva građevinska dozvola.

Kada su se stanari, videvši da se radovi izvode i da se vrši raskopavanje površine, obratili lokalnoj samoupravi, nadležni su izašli na teren. Kako je konstatovano da se radovi izvode nelegalno, inspekcijski organi su izdali Rešenje o zabrani izvođenja svih radova. Izdato Rešenje, kako tvrde stanari, zabranjuje bilo kakve radove kao što su rušenje, kopanje, sklanjanje ograda, seču drvoreda i ukrasnog šiblja, postavljanje kamera i slično. Međutim, uprkos zabrani, vlasnik hotela i parcele nastavlja radove.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Radovi su naročito izvođeni vikendom, posečena su stabla, iskopano ukrasno šiblje i trava, a na stubovima su postavljene kamere, pa su neke od njih okrenute ka našim stanovima, što ugrožava našu privatnost. Ukoliko se već nešto radi, onda za to treba da postoji dozvola, da se radi po zakonu i da se ne odstupa od Prostornog plana, a pre svega od interesa građana. Zbog toga zahtevamo javnu raspravu kako bi izneli naše predloge i zahteve oko uređenja ovog prostora. Potrebno je regulisati saobraćaj, obezbediti parking za stanare i korisnike poslovnih prostora, obeležiti trotoare i pešačke prelaze, jednom rečju funkcionalno uređenje prostora bez uništavanja zelenih površina koje su u ovom gradu najveće bogatstvo“, kaže za portal Nova.rs stanar susedne zgrade dr Duško Jovićević.

Jovićević još kaže da se stanari ne slažu ni sa postojećim stanjem te da perionica i vulkanizerska radnja, koje se nalaze u prizemlju hotela, negativno utiču na ekološku sliku ove celine, imajući u vidu da su velika hemijska isparavanja a da je dečije igralište udaljeno svga nekoliko desetina metara.

Već je javnosti poznato da vlasnik nekadašnjeg hotela objekat pretvara u stambenu zgradu, pa pojedini Užičani ne isključuju ni mogućnost izgradnje novih objekata uz postojeći. Kako revoltirani stanari nisu sigurni kakve su građevinske namere vlasnika i sa kojim ciljem su započeti radovi, odgovor smo potražili od njega lično, kako bi saznali šta tačno izaziva pobunu njegovih komšija i da li za radove poseduje adekvatnu dozvolu.

„Šta ima da se bune, radim na svojoj parceli, bre, parking radim i ništa drugo. Moja parcela se prostire sve do autobuskog stajališta koje se takođe nalazi na mom zemljištu. U fazi je izrada projektne dokumentacije i izdavanje građevinske dozvole. Površinu sadašnjeg parkinga i deo koji je iskopan prekrićemo asfaltom i napraviti novi parking. Arhitekta je planirao sadnju nekog drveća, neće biti sve bez zelene površine. Narodu sve smeta a na mom placu se nalazi i ulica koja preseca parcelu. U zgradi hotela gradim stanove a van zgrade rekonstruišem parking, to je sve, potrebna su nam nova parking mesta“, rekao je za naš portal vlasnik objekta Milan Čeliković.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

U lokalnoj samoupravi kažu da je od 1. novembra do 15. marta na snazi zabrana svih građevinskih radova. Kako je Čeliković pre petnaestak dana počeo da izvodi radove, po prijavi inspekcijske službe su stavile zabranu na dalje izvođenje. Čeliković nema nikakav projeka,t niti mu je izdata građevinska dozvola, te da sve što sada radi nije u skladu sa zakonom.

Ukoliko nadležne institucije ne budu reagovale i zaštitile interese građana i zelenih površina grada, stanari najavljuju samoorganizovanje, kako bi sprečili ugrožavanje vitalnih životnih interesa.

Užice je grad izuzetno specifične konfiguracije koji se nalazi u kotlini, pa je površina centra grada ograničena i nepromenljiva. Sve više betonskih površina koje prekrivaju travnjake i česta seča stabala, opravdano brinu Užičane koji muku muče sa aerozagađenjem. Svako stablo i svaka zelena površina u Užicu od neprocenjive su vrednosti, jer štite zdravlje i živote građana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar