Iako je najavljeno da će glavna autobuska stanica biti izmeštena na Novi Beograd do kraja februara ove godine, po svemu sudeći to će ostati na nivou lepih želja i fikcije gradskih vlasti. Danas na ovoj lokaciji nema radnika, a ni gotovih perona, a umesto vreve putnika iz betona viri armatura pomešana sa zemljom i blatom.

„Obećanje ludom radovanje“, stara je narodna izreka koju neretko srećemo u svakodnevnom životu. Da ova mudrost ne bledi postarao se zamenik gradočelnika Beograda Goran Vesić, koji je obećao završetak izgradnje nove autobuske stanice do kraja februara 2022. godine. Naravno, već nekoliko puta odlagani su rokovi budući da je izmeštanje stanice bilo najavljeno i tokom 2021. godine, u šta je Vesić čvrsto uveravao Beograđane.

Kada je prošla 2021, novi i konačni rok postavljen je za februar 2022, tempiran pred aprilske izbore. Iako smo tek na početku februara, na osnovu trenutnog izgleda prilaza i objekata na mestu koje je planirano za novu autobusku, jedino što je sigurno je da nova stanica neće dočekati svoje putnike do kraja meseca.

Autobuska stanica, gradilište, izgradnja, nova autobuska stanica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ekipa našeg portala obišla je gradilište u Bloku 42, gde je planirano da bude smeštena nova stanica, ali naše kamere zabeležile su samo nekoliko bagera, zemlju, blato i jednog radnika obezbeđenja. Armatura viri iz betona, od stanice postoji samo konstrukcija, a nema čak ni krova. Kada je reč o peronima na kojima bi trebalo da bude putnika, sada su tu samo metalne šipke koja spojene u jednu konstrukciju.

Kako trenutno stvari stoje, autobuska ne može biti završena do februara. Ovo je za naš portal potvrdio i jedan od radnika obezbeđenja koji je želeo da bude anoniman.

„Niko ne zna i ne može da vam kaže kada će biti završena stanica, a od februara nema ništa, šta vam je. Mi ne radimo kada je kiša ili sneg ili kada je hladno. Videli ste kakav je bio januar, u tim uslovima ne možemo da radimo“, rekao je jedini radnik koga smo zatekli na gradilištu.

Zamenik direktora BAS-a: Sve o autobuskoj stanici pitajte Goran Vesića

Kako bismo dobili preciznije informacije kada će biti otvorena nova autobuska stanica pitali smo zamenika direktora BAS-a Dragana Vučičevića koji je kratko rekao da je za ovo pitanje jedina adresa Goran Vesić.

„Jedina prava merodavna adresa je gospodin Goran Vesić, on može da vam kaže sve o tome. Koliko vi znate, toliko znam i ja. Molim Vas obratite se njemu“, istakao je kratko naš sagovornik.

Jovanović (CLS): Nova stanica ni u obrisima, za debakl odgovorni Grad i BAS

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) istakao je za Nova.rs da su za ovoliko kašnjenje odgovorni Grad Beograd i BAS, ali i izvođač radova, firma Bauwesen.

„Najava gradskih vlasti da će nova glavna autobuska stanica na Novom Beogradu, iako nezavršena, biti puštena u funkciju krajem februara, pokazuje nameru da se ogromno kašnjenje i njihovi propusti pretvore u jeftinu propagandu. Naime, u Bloku 42 nema ni u obrisima stanične zgrade, pa će putnici, u hladnom vremenu i u epidemiji korone, biti prinuđeni da koriste takozvani aneks, u kome će se nalaziti privremeni šalter-pult sa samo desetak mesta za službenike. Za ovaj debakl odgovoran je pre svega Grad, ali i BAS, kao i izvođač radova Bauwesen iz Lazarevca“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je dodao da su Beogradu neophodne tri autobuske stanice, te da novi projekat ima potencijal da doživi sudbinu Prokopa.

„Beogradu trebaju tri velike autobuske stanice, bolja veza novog i starog dela grada, ali i reprezentativna glavna stanična zgrada sa određenom arhitektonskom vrednošću, koja ukazuje da se tu nalazi centar kretanja. Ovako klizimo u još jedan nedovršen i devalviran projekat, koji će kao i glavna železnička stanica ‘Prokop’ ostati čardak ni na nebu ni na zemlji”, zaključio je naš sagovornik.

Autobuska stanica, gradilište, izgradnja, nova autobuska stanica
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kontaktirali smo i grad Beograd, odnosno lično zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Bonus video: Snimci dronom – nova beogradska autobuska stanica decembar 2021.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram