Od obećane rekonstrukcije autobuske stanice i prebacivanja glavne železničke stanice na Prokop, dobili smo samo to je na glavnoj autobuskoj potrebna busola da biste prebacili kofer sa parkinga na stanicu, a na Prokopu izgleda kao u postakopaliptičnim filmovima, gde nema ni života ni ljudi. Naša ekipa posetila je glavnu autobusku i železničku stanicu u gradu i zaključili da se prilikom idejnih rešenja za izmenu ovih lokacija najmanje mislilo na građane. U razgovoru sa njima, zaključili smo da oni to isto misle i oni.

Nekada srce grada, mesto koje je dobilo posebnu ulogu i knjigama brojnih pisaca i legendi Beograda, danas predstavlja prostor bez duše, koga sa visine gledaju stanari Beograda na vodi, dok jednog dana ne nestane, kako im ne bi kvarilo pogled. Železnička je već prebačena o čemu ćemo u nastavku više pisati, a autobuska je značajno promenjena: srušena je stanica gde su bili dolazni peroni, izmenjen je njen prilaz komletnom zdanju, a autobusi staju na parkingu iza stanice pa je prava veština doći do stanice i ulaznih perona.

Dok smo beležili možda i poslednju godinu BAS-ove stanice, razgovarali smo građanima koji su tog momenta stigli na dolazne perone. Dok su gurali svoje kofere i posmatrali sa koje strane da dođu do stanice, uspeli smo da čujemo šta misle o novom izgledu stanice.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pa evo, vidite i sami gde je stajalište, a pogledajte gde je dolazište. Kako je ovo organizovano, to je van pameti. Uradili su ga tako da je sve bogu iza nogu. Ako je zimski period nema šansi da dođete do autobuske. Ja se stvarno očekujem i nadam se da će nešto biti bolje“, rekla je Ljiljana Lazić za naš portal.

Odmah nakon Ljiljane, sa nama je razgovarala Marija Katanić koja kaže da svugde u svetu praksa da se stanica nalazi u centru grada i da je sve besprekorno organizovano.

„Evo sad baš komentarišem sa prijateljicom, prvi put vidim sve ovo. Katastrofa je. Pamtim kada je peron bio skroz sa druge strane, ali valjda ću se snaći da dođem do kuće”, priča Marija kroz osmeh i dodaje:

“Sve mi je novo, ali mislim da je konfuzno. Živim na Novom Beogradu i uopšte ne znam kako će to tamo da izgleda što se tiče dnevnog špica. U svim svetskim metropolama stanica je centru. A što se tiče voza situacija je još gora, niti znam gde staje niti znam gde bih išla”, kaže naša sagovornica.

Putnici kažu da moraju vozače da pitaju kako da stignu do autobuske stanice.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Komplikovanije je nego što je bilo, ali nadam se da će srediti ovo. Baš sam sada, pre nego što sam izašla iz autobusa pitala vozača kako ja sada mogu da uđem na autobusku stanicu. Objasnio mi je da skrenem kod nekog perona, valjda 28, pa tu da uđem. Ali, verujte mi, sve je to komplikovano”, rekla je Maja.

Nakon razgovara sa našim sagovornicima krenuli smo ka železničkoj stanici Prokop, mestu na koje je izmeštena stara železnička. Uz sve napore da ne budemo previše dramatični ili nešto slično, ali nova stanica je pravi jeziv prizor. Putnika nema, a sve je nekako hladno, bez duše i vreve – upravo ono što smo mogli da vidimo u zgradi koju sada zaklanja glomazni spomenik Stefanu Nemanji.

Nažalost, nismo uspeli da razgovaramo sa putnicima jer ih prosto nije bilo. Novi dom železničkih teretnjaka od sadržaja ima policijsku ekipu, nekoliko trafika, toalet i neljubaznog portira koji je u nekoliko navrata pitao zašto smo došli I šta mi to radimo pobogu sa tim kamerama.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nismo uspeli da ga ubedimo da su naše namere iskrene, da su nam samo potrebni sagovornici, baš kao što su njegovoj stanici potrebni ljudi. Nismo se ipak razumeli.

Ni prilaz Prokopu nije baš idealan, budući da hladan vetar svom snagom šamara putnike koji na putu do stanice ne mogu da se zaklone od kiše, snega, vetra. Sve je pusto i hladno, neme ljudi, a nema ni duše.

Dok smo šetali po stanicama, setio sam se šta je legendarni arhitekta Le Korbizije rekao o Beogradu: “To je najružniji grad na najlepšem mestu na svetu”. Izgleda da se mi na sve načine trudimo da ovu njegovu opasku nikako ne osporimo.

Bonus video: 9 meseci nerada – Beogradska autobuska stanica, snimci iz februara i novembra 2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare