Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U izveštaju platforme "Sloboda medija brz odgovor" zabeleženo je, u prvoj polovini godine u Evropi, 311 slučajeva kršenja slobode medija od toga je 19 iz Srbije, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Izveštaj su sačinili Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za štampu i Evropski centar za slobodu medija. Navedeno je da je „u Srbiji bilo 19 upozoravajućih informacija o napadima na novinare i medijske kuće“.

Od svih vidova napada, kako piše u izveštaju, u Srbiji je najzastupljenije psihičko nasilje, dok je uznemiravanje putem interneta i na radnom mestu sve učestalije.

Kao vid uznemiravanja na radnom mestu izdvojene su dve lažne dojave o bombi u kancelarijama „Adria Medija grupe“ i razbijanje prozora na zgradi u Šapcu u kojoj su Glas Podrinja i dopisništvo RTS-a.

Navedeno je i zaziđivanje prostorija OK radija, kao i lepljenje plakata sa likom Verana Matića i natpisom „Veran Matić − samozvani građevinski inspektor ruši objekte po Vranju“.

Pretnje koje je dobila redakcija Danasa, nakon objave sa spornim prevodom citata Mahatme Gandija ocen su kao najozbiljnije.

Verbalni napadi, kako je navedeno, prednjače i u ostalim zemljama Evrope, te su uznemiravanje i pretnje novinarima bili najčešći.

U izveštaju se ističe i postojanje višestrukih oblika pritisaka koji sežu od fizičkih napada do tužbi i mešanja vlade.

Pritisci ovog tipa i kršenja slobode medija uočeni su u ukupno 29 zemalja Evrope, preneo je UNS.

Bonus video: Rasprava Šapića sa novinarom Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar