Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Univerzitet u Beogradu se 10 godina nalazi među prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi, a ove godine je na 431. mestu, objavila je danas Radio-televizija Srbije.

Beogradski univerzitet se već deceniju nalazi među dva odsto najboljih, ali mu je za tu poziciju bilo potrebno vreme.

„Deset godina smo bili pod sankcijama, imali smo neko finansiranje unutar zemlje, nemate informacioni sistem fakulteta, nemate informacioni sistem univerziteta, mi smo to morali peške da skupljamo po tim njihovim standardima“, rekao je nekadašnji rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Prema rečima aktuelnog rektora Univerziteta u Beogradu Vladana Đokića, okolnosti u svetu su specifične i postoje velika ulaganja, naročito azijskih univerziteta koji u poslednje vreme sve više i više napreduju na tim listama i preuzimaju primat od evrospkih univerziteta.

On smatra da je potrebno da se malo sistematičnije radi.

PROČITAJTE JOŠ

„Pre svaga tu mislim da su potrebna velika ulaganja u istraživače, ali nisu samo ulaganja bitna, bitni su neki organizacioni faktori, da uključimo mnogo više mladih istraživača, da uključimo neke povratnike iz inostranstva, da uključimo neke gostujuće profesore, da profilišemo postdoktorske pozicije i naravno, moramo na neki način onima koji najviše doprinose zapravo ugledu univerziteta na bazi citiranosti i broja radova koji objavljuju, da damo neki podstrek, da im damo neki benefit“, rekao je Đokić.

Na listi se rangiraju i naučna polja, a najbolji plasman Univerzitet u Beogradu beleži u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, gde se nalazi između 51. i 75. mesta.

BONUS  VIDEO Dr Čokić: Bačena ljaga na celo obrazovanje, država zanemaruje autonomiju univerziteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar