Foto: Ekonomski fakultet, Wikimedia/Miljan Simonović, Google maps, Vesna Lalić/Dimitrije Petrović/Nova.rs

"Kada budemo rešili egzistencijalne probleme i studentima pružimo bolje uslove za rad, bićemo i bolje rangirani", bez uvijanja i krajnje direktno - tako prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Branislav Boričić komentariše Times Higher Education rang-listu najboljih univerziteta za 2023, prema kojoj je Univerzitet u Beogradu na lestvici između 801-1.000 najboljih, te je zadržao istu poziciju kao 2022. godine.

„Imajući u vidu da se u ovom rangiranju kao važan podatak uzimaju uslovi studiranja, jasno je da je Univerzitet u Beogradu tu hendikepiran, jer puno njegovih fakulteta nema rešeno ni „stambeno pitanje“, a čije je rešavanje u toku i verujemo da će biti rešeno u narednih nekoliko godina“, naveo je Boričić.

Foto: Ekonomski fakultet

On ukazuje i na to da brojni fakulteti rade u neodgovarajućim uslovima.

„Ne zaboravite da su, od Drugog svetskog rata do danas, Geografski, Matematički, Biološki, Fakultet bezbednosti i dalje, podstanari, i da rade u otežanim uslovima, kao i Arhitektonski, Građevinski i Elektrotehnički, koji rade u neadekvatnim uslovima. Dakle, kada budemo rešili egzistencijalne probleme i studentima pružimo bolje uslove za rad, bićemo i bolje rangirani“, zaključuje Boričić.

Foto: Wikimedia/Miljan Simonović

Gde je mesto srpskih univerziteta

Times Higher Education objavio je rang-listu najboljih univerziteta za 2023. godinu prema kojoj je Univerzitet u Oksfordu opet najbolji u svetu, već sedmu godinu zaredom, dok neki srpski univerziteti beleže pad na lestvici.

Zanimljivo je da je Univerzitet u Kragujevcu najbolje rangiran u Srbiji i stoji među 501-600 najboljih, a u odnosu na prošlu godinu ima lošije rezultate jer je 2022. bio između 401-500 najboljih u svetu.

Novosadski univerzitet nalazi se na 1501+ mestu, a prošle godine bio je među 1301+ najboljih univerziteta, tako da je i on na lošijoj poziciji nego što je bio pre godinu dana.

Inače, rang-listom je obuhvaćeno više od 1.799 univerziteta iz 104 zemlje, što je najviše univerziteta na listi do sada. Lista se temelji na 13 pokazatelja uspešnosti kroz četiri područja: podučavanje, istraživanje, prenos znanja i međunarodna perspektiva.

Univerzitet na Oksfordu je na vrhu rang-liste već sedmu godinu zaredom, a slede Harvard, Kembridž, Stenford, te na petom mestu MIT.

Najbolji univerziteti nalaze se u SAD-u, pa ih je tako među prvih deset čak sedam. Ipak, vredi istaknuti da ih je za jedan manje nego prošle godine kad su imali rekordnih osam. Iz prvih deset ispao je Univerzitet u Čikagu. Tako je na šestom mestu Kalifornijski tehnološki institut, pa slede Prinston, Barkli, Jejl i Imperijal koledž London.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare