Protest u Aleksandrovcu protiv gradnje kamenoloma Foto: Nova.rs

"Kamena na lokalitetu Rađevice, i to jako kvalitetnog ima dosta. Narod koji živi u blizini je kolaterna šteta. Pitamo se da li je zarada, bitnija od ljudi", kaže Zoran Savković iz odbora za zaštitu lokaliteta Rađevice.

Protest za odbranu Rađevice, održan je danas u centru Aleksandrovca. Na mirnom protestu okupili su se građani koji su želeli da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje kamenoloma na Rađevici, na obroncima Goča.

Noseći brojne transparente, nakon sakupljanja potpisa i obraćanja prisutnim građanima na trgu u Aleksandrovcu, uputili su se u protestnu šetnju centralnim ulicama.

Foto: Nova.rs

„Stalno smo u kontaktu sa resornim ministarstvom. Kako vide moj broj, samo mi kažu, Zorane nemamo ništa novo. Kako smo saznali, eksploatoru je dato zeleno svetlo za početak rada. Reč je o isključivo finansijskim interesima, jer bi se taj kamen prodavao za potrebe gradnje auto puteva“, kaže Zoran Savković, član odbora za odbranu Rađevice.

U Aleksandrovcu je krajem prošle godine održana javna prezentacija i rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredine projekta „Eksploatacije građevinskog kamena na površinskom kopu Pleš“, poznatijeg kao kamenolom Rađevice. Na prezentaciji su bili i predstavnici ministarstva za zaštitu životne sredine.

Foto: Nova.rs

Građani su izneli brojne primedbe, protiv otvaranja kamenoloma na Rađevicama i nedvosmisleno ustali protiv ove inicijative, jer bi otvaranje kamenoloma veoma štetno uticalo na život građana i eko-sistem planinskog dela Župe.

„Mi smo spremni da idemo do kraja. Nema nam života pored tog kamenoloma. On će uništiti jedan predivan netaknuti prirodni kutak u potkopaoničkom kraju“, kaže Milivoje koji je odlučio da svoje mirne penzionerske dane provede u selu Pleš, nedaleko od kamenoloma.

Foto: Nova.rs

Pored direktnog ugrožavanja prirode i života i opstanka meštana, budući kamenolom bi imao negativni uticaj i na razvoj turizma u ovom delu Župe, jer se u njegovoj blizini nalaze srednjevekovni grad Koznik, manastir Svetog Kozme i Damjana u Ploča i arheološki ostaci rimske građevine.

BONUS VIDEO Studenti poručuju sa protesta – nismo na prodaju!

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar