Novi Sad protest
Protest u Novom Sadu protiv izgradnje novog mosta Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ekološki aktivisti održali su danas u Novom Sadu protest protiv izgradnje novog mosta u tom gradu i najavili da će podneti krivičnu prijavu "za organizovani kriminal", kojom će biti obuhvaćen i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Izgradnja četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu počela je kriminalnim i koruptivnim radnjama i zbog toga će u ponedeljak biti podneta krivična prijava za organizovani kriminal kojom će biti obuhvaćen i ministar koji je potpisao komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom CRBC“, poručeno je sa današnjeg performansa „Cirkus zvani most bez dozvole“, koji su ekološki aktivisti organizovali u Sremskoj Kamenici, na gradilištu pomenutog mosta.

Članica organizacije „Svet i Dunav“ Daniela Stojković podsetila je da je, u skladu sa odlukom Bernske konvencije, neophodno uvesti moratorijum na sve radnje i predradnje na izgradnji ovog mosta, ali je navela da se na levoj obali Dunava, na Šodrošu, već odvijaju radovi koji su „potpuno u neskladu“ sa propisanim uslovima zaštite.

„Snimili smo i imamo dokazni materijal koji svedoči o tome, snimili smo ispuštanje nafte u Dunavac, možete da zamislite šta to znači za živi svet. Nećemo dozvoliti da se ovoliko netransparentnosti i kriminala dozvoli da bi se sproveo, mi se nadamo nedosanjani san, čoveka koji je takozvani gradonačelnik Novog Sada. Mi ga već duže vreme ne priznajemo kao takvog jer on isključivo štiti interese uskog kruga ljudi i interese svoje stranke“, kazala je Daniela Stojković.

U Novom Sadu jе 19. marta potpisan komеrcijalni ugovor o projеktovanju i izvođеnju radova „na izgradnji obilaznicе oko tog grada sa mostom prеko Dunava“.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva i infrastrukturе Tomislav Momirović, v.d. gеnеralnog dirеktora Koridora Srbijе Alеksandar Antić i prеdstavnik Ambasadе Kinе u Srbiji Džang Sjaojuan. Najavljeno je da će ta obilaznica oko Novog Sada sa mostom prеko Dunava biti dužinе 2.400 mеtara, da će se raditi u saradnji sa kinеskom kompanijom CRBC i Koridorima Srbijе, a najavljeno je da će radovi koštati 175,5 miliona еvra.

„Ono što smo saznali u prošlu subotu jeste činjenica da je osnovna cena od 135 miliona evra podignuta na 170 miliona. I dalje je nejasno ko će plaćati kredit od ove kineske državne banke koji je uslovljen time da je ceo posao poveren kineskoj državnoj firmi CRBC“, rekla je Daniela Stojković i dodala da je ta kompanija „na crnim listama zbor koruptivnih radnji širom sveta“.

Vesna Jakovljević iz Organizacije za očuvanje prirode i životinja – OSNA kazala je da je mesto na kojem je danas gradilište „deo ekološkog koridora pod međunarodnom zaštitom“.

„Dunav je međunarodna reka i Srbija je ratifikovala mnoge međunarodne ugovore, tako da svako ko ošteti deo zaštićenog ekološkog koridora – čini krivično delo“,rekla je Vesna Jakovljević.

Na samom terenu, kojim su se aktivisti zatim prošetali, vidljive su velike količine građevinskog šuta, kao i panjevi odsečenih stabala i izlomljeno rastinje.

BONUS VIDEO Novi Sad je grad važnih političkih borbi: NewsMax Adria o političkoj kampanji u ovom gradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare