Vrnjačka Banja najveći akva park u Srbiji Foto:Nova.rs

Vrnjačka Banja se sprema za novu sezonu. Poslednje dve, obeležili su suvi izvori lekovite mineralne vode. Razlog je jasan. Prekomerna gradnja u najposećenijem mestu u Srbiji, počela je da uništava dragulj ove banje – vodu. Opštinsko rukovodstvo se sada sprema da iskopa pet novih bušotina, kako Vrnjačka Banja u turističkoj sezoni ne bi ostala bez vode.

Problem sa hiper gradnjom u Vrnjačkoj Banji isplivao je kada je pre dvesezone počeo sa radom akva park “Vrnjačke terme”, o čemu smo više putapisali. Svoje bunare su iskopali između dva najstarija banjska izvora, Jezera i Slatine. Nedugo nakon punjenja bazena, česme na izvorima su postale suve. A gosti u čudu.

„Imamo problem sa vodosnabdevanjem koje nije proporcionalno velikoj gradnji u Banji. Pogotovo se to primećuje leti kada je puna gostiju. Mislim da naše rukovodstvo nije dovoljno uradilo da to spreči“, kaže jedan od dugogodišnjih uličnih prodavaca na poznatoj Promenadi.

Presušivanje izvora u Vrnjačkoj Banji pokrenulo je niz novih pitanja kada je reč o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu. Prema našim saznanjima, izvori Jezero i Slatina nisu jedini koji su ugroženi. Stručnjaci kažu da ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez lekovitih voda.

Opštinsko rukovodstvo u Vrnjačkoj Banji donelo je odluku da se iskopa pet novih bunara. Međutim, postavlja se pitanje da li je to zbog meštana i gostiju ili zato jer je u blizini tih novih bunara sagrađen i novi megalomanski akva park, koji treba da počne sa radom za mesec dana. Kako piše na oficijelnom sajtu, samo jedan bazen biće na površini od 2.000 kvadrata. Plus još nekoliko pratećih. A sve to zahteva crpljenje vode.

Vrnjačka Banja najveći akva park u Srbiji Foto:Nova.rs

Bušenje bunara na autobuskoj stanici je već završeno, a voda će se koristiti za punjenje bazena u akva parku. Kako su nam pojasnili iz ovog preduzeća, voda koju će koristiti konstantno će kružiti, prečišćavati se kroz specijalne filtere, a crpljenje vode će se vršiti isključivo u kasnim noćnim satima.

„Voda koja se našla u bušotini jeste deo potreba za akva park, u periodu od juna do avgusta, a u ostatku godine će se koristiti za vodosnabdevanje Vrnjačke Banje. S obzirom da nam je za akva park bila potrebna mnogo manja količina vode, a mi smo došli do 8,5 litara u sekundi, moći ćemo tu vodu da ubacimo u sistem, naročito u avgustu kada je Banja puna gostiju. Tako ćemo imati dodatnu količinu vode kojom bi smo rešili problem“, kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Prvi izvor koji je bio zatvoren u Vrnjačkoj Banji bio je Snežnik. Danas je na tom mestu sazidana zgrada od 4.000 kvadratnih metara. Investitor je brat Zorana Babića.

Bonus video: Panoramski točak, tik pored izvora – samo u Vrnjačkoj Banji

Pratite nas i na društvenim mrežama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare