Ivo Udovičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Procenat vakcinisanih ispod 50 godina veoma je mali i oni su nam najteži pacijenti, oni najviše završavaju na jedinicama intezivne nege, to su najteže borbe za njihove živote i najteži razgovori sa njihovom rodbinom, izjavio je danas direktor VMC Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić.

„Kako raste starosna dob tako raste i procenat vakcinisanih, što opet znači da nam je starija populacija opet ponovo ugrožena jer njihov imunitet nije toliko dobar da bi napravio dobar odgovor na virus, ali i u toj populaciji je jasna razlika, svega jedna trećina pacijenata starije dobi su vakcinisani, dok su dve trećine nevakcnisani“, rekao je on.

Što se tiče mlađih pacijenata to su pacijenti bez ikakvih prethodnih bolesti, potpuno zdravi, međutim kada dobiju virus to su najčešće najteže kliničke slike.

„Trudnice su najosetljivija kategorija populacije i one su najugroženije u tom smislu bez obzira koliko se čuvaju, ovde smo imali jednu mladu porodilju iza koje je ostala beba od tri meseca, ona je preminula pre 10-ak dana, imala je samo 26 godina“, kazao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa porodicom saznali su da je njoj savetovano da se ne vakciniše.

„I to je poenta cele priče, mislim da, već je dovoljno studija u svetu urađeno, naučno je dokazano da trudnice koje se vakcinišu nemaju nikakav rizik, da su zaštićene mnogo više nego one koje su u riziku da se izlože virusu“, istako je Udovičić uputivši svet trudnicama kao najosetljivijoj kategoriji da slušaju savete struke i nauke.

„Još jedan savet je lekarima koji trudnice savetuju da se ne vakcinišu da to potpišu i za to treba zakonski da odgovaraju“, dodao je on.

Govoreći o tome šta nas očekuje, on je rekao da ne može sa sigurnošću reći šta nas očekuje, ali da nas sigurno ne očekuje ništa dobro.

„Mi smo ovde svedoci da nam umiru cele porodice, da nam umiru roditelji, da deca ostaju bez roditelja, to su uglavnom nevakcinisane osobe“, naglasio je on.

„Moj savet je čuvajte se, u ovom trenutku ne možete da izbegnete virus, toliko je virusa u populaciji da ne možete da ga izbegnete, što se više izlažete većim okupljanjima, slavljima to je veća šansa da dobijete virus, to vam je kao ruski rulet, bolje je taj virus sačekati sa vakcinom sa spremnim imunim odgovorom sa antitelima sa memorijskim ćelijama koje će odmah prepoznati virus i brže reagovati, time ćete imati blažu kliničku sliku i time ćete preživeti ovu bolest, u suprotnom prognoza je neizvesna“, naveo je Udovičić.

On je rekao da je nazazlost broj mlađih u poslednje vreme sve veći u bolnicama jer je to populacija koja je u najmanjem procentu vakcinisana u društvu.

Prema njegovim rečima, najmlađi pacijent u VMC Karaburma ima 22 godine, a najstariji 96 godina.

Što se tiče trenutne situacije, klinička slika je značajnije teža nego u prethodnom periodu iz više razloga.

„Jedan od njih je sam soj virusa, on toliko pozitivno evoluira u svoju korist da sada mnogo lakše prodire u naš organizam, izaziva mnogo težu kliničku sliku i samim tim je mnogo zastupljeniji u populaciji“, kazao je Udovičić.

„Moramo se vakcinisati da mu suzimo taj prostor, s druge strane moramo da pazimo i na ekonomiju i društvo, sve mere koje govore u prilog zatvaranja su besmislene ukoliko se ne vakcinišemo. Nema ništa vez vakcinacije“, poručio je direktor VMC Karaburma.

Bonus video – Ginekologija Narodni front – razgovor sa doktorkom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar