Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; shutterstock; Slavica Panić/Nova.rs; Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pre nešto manje od šest meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se razmatra mogućnost da od 1. septembra vrtići budu besplatni. Septembar se primakao, a umesto toga, pojedinim roditeljima se, po svemu sudeći, sprema poskupljenje.

Naime, neke beogradske roditelje sačekaće izgleda još skuplje cene u pojedinim privatnim vrtićima i to upravo od 1. septembra ove godine, iako su se neki roditelji nadali da bi ideja koju je predsednik izneo u drugoj polovini februara ove godine o tome da država preuzme plaćanje državnih i privatnih vrtića mogla da zaživi.

Kako je najavljeno u nekim privatnim vrtićima u Beogradu, od jeseni će ekonomska cena umesto dosadašnjih 5.600 dinara, koštati i po nekoliko hiljada dinara više, a raspon se razlikuje. Ova informacija veoma je značajna za roditelje koji ne mogu da upišu decu u državne vrtiće jer nema mesta.

Pročitajte još:

Kako tvrde roditelji, u vrtiću „Panda“ na Paliluli cena se povećava za 3.000 dinara, odnosno na 31.000 mesečno, dok u PU „Vučko“ u Borči cenu povećavaju na 30.000, umesto dosadašnjih 28.000.

Poskupljenje je najavljeno i u vrtiću „Parkić“ u Batajnici, barem to je tako bilo navedeno na oglasnoj tabli vrtića, koju su roditelji uslikali i podelili, a ukupno obe rate iznose 34.400 dinara.

„Svedoci smo da su u poslednje tri godine cene različitih proizvoda i usluga uvećane u više navrata. Nažalost, ni ‘vrtić Parkić’ nije bio pošteđen tih poskupljenja. U cilju nastavka pružanja što sadržajnije i kvalitetnije usluge prinuđeno smo da posle punih pet godina i nako više odlaganja, korigujemo cene vrtića, tako da će od 1. septembra 2022. godine ona iznositi: prva rata do petog u mesecu, 12.000 dinara i druga 25. u mesecu biće 22.400 dinara“, navodi se na oglasnoj tabli uprave vrtića „Parkić“ u Batajnici.

Foto: Gennadiy Poznyakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, u ovoj ustanovi, koju je kontaktirala ekipa novina „Nova“ tvrde pak da nisu povećali, već da razmišljaju o povećanju cene.

„Nismo rekli da ne planiramo, nego da još uvek razmišljamo“, kratko su nam odgvorili u ovoj beogradskoj predškolskoj ustanovi na naše pitanje o poskupljenju, ali nam nisu potvrdili da li se radi o iznosu kao sa oglasne table koju sam nam dostavili roditelji.

Kako se navodi u mejlu koji su dobili roditelji mališana koji idu u PU „Vučko“, razlog promene cene na 30.000 dinara jeste poskupljenje svih usluga prema ovoj ustanovi i to u, kako tvrde, iznosu od 25 do 30 posto.

Cena vrtića biće podignuta 7,5 odsto, navodi se u obaveštenju.

Gordana je majka prednjoškolca iz Beograda a obaveštenje o poskupljenju dobila je juče. Dodaje da za nju lično ovo predstavlja veliko poskupljenje.

„Nije mi malo, a naše plate su ostale iste. Svi smo malo poludeli zbog toga, to je mesečno dva pakovanja pelena. Ja sam konkurisala za državni vrtić, ali nisam ja kriva što moje dete nije primljeno u državni“, kaže nam Gordana.

Foto: Shutterstock

Ona ističe da je posebno problem za roditelje što moraju da plaćaju dodatno kada im dete ne ide u vrtić.

Dodaje da je nekada vrtić do sad znala da plaća i po 7.000 dinara.

Kako nam navodi jedna majka iz PU „Vučka“ koja je htela da ostane anonimna, prema toj novoj ceni, nju bi mesečno vrtić koštao 7.500 dinara, umesto 5.550 koliko je bilo do sada.

„Mesečno je vrtić koštao 28.000, s tim što je država refundirala 22.500, a 5.500 je bilo naše. Sada treba dodati još te dve hiljade, pa ćemo plaćati 7.500 dinara“, priča nam majka prednjoškolca u PU „Vučko“ u Borči.

Iako ističe da ove dve hiljade dinara za nju lično neće biti toliko veliki problem, ona zamera da ovo poskupljenje dolazi nakon ranijih priča predsednika Srbije Aleksandra Vučića o besplatnim vrtićima.

„Naš gospodin predsednik je najavio da će biti besplatni vrtići od septembra, a odjednom poskupljenje, vidim da drugarica jedva odvaja za vrtić i i njoj poskupljenje stvarno pravi veliki problem“, navodi nam ova mama iz Borče i dodaju da su oni morali decu da upišu u privatne vrtiće jer u državnim nema mesta.

Kako navodi nekada je morala da izdvaja i po 10.000 dinara mesečno, kada je morala da plaća izostanke deteta.

Foto:Shutterstock/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 19. februara izneo najavu da se razmišlja da od 1. septembra država preuzme plaćanje državnih i privatnih vrtića i da bi ta pronatalitetna mera koštala državu oko 70 miliona evra.

„Razmišljamo da mi preuzmemo na sebe plaćanje i državnih i privatnih vrtića i da sve bude besplatno, da time za decu obezbedimo veću odgovornost… Postoje dve vrste rashode – jednokratni i stalni. Nije problem da li imamo sada 70 miliona evra, ali vi time preuzimate obavezu za 10-15 godina. Onda morate da sabirate sve svoje prihode da vidite da li mozete da zaradite toliko novca“, rekao je tokom jednog televizijskog gostovanja predsednik Vučić i dodao da se razmišlja da se krene sa time od septembra, ali da odluka još nije doneta.

Govoreći o ovoj ideji, Vučić je naveo da bi se time dobila i mnogo veća socijalna inkluzivnost, a i motivisalo bi i roditelje da imaju više dece.

BONUS VIDEO – Gde su nestali silni obećani novi vrtići?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare