RT Sputnik Foto: Jaap Arriens / Zuma Press / Profimedia/Shutterstock/Jarretera

Nezavisna komisija za medije donela je tokom vikenda odluku da se svi mediji koji potiču iz Ruske Federacije privremeno uklone sa platformi na Kosovu, kako bi sprečili, kako tvrde, propagandu, jezik mržnje i lažne vesti, i time zaštitili javnu bezbednost na Kosovu, piše portal KoSSev.

Od ove nedelje, tri kanala na ruskom koja su bila dostupna preko MTS D.O.O. na Severu, to više nisu. U pitanju su Russia TodayРоссия 24Planeta RTR.

Na kanalima 664, 663 i 662 na kojima su se ovi ruski mediji gledali, u većinski srpskim sredinama, njihov program više nije dostupan za gledaoce, a umesto programa pojavljuje se „error“ i „channel is not exist“ – greška i da kanal ne postoji.

Od MTS D.O.O. zatražili smo zvanično objašnjenje šta se dogodilo.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, MTS. d.o.o je kompanija registrovana kao ćerka firma Telekoma Srbije na Kosovu, a nastala je kao rezultat potpisivanja Birselskog sporazuma o telekomunikacijama iz 2015. godine.

Nezavisna komisija za medije je tokom vikenda uputila otvoreno pismo svim licenciranim medijskim operatorima da budu, kako su naveli, „oprezni prilikom prenosa programskih sadržaja i da preduzmu sve odgovarajuće radnje kako bi izbegli širenje propagande i lažnih vesti, posebno onih iz medija ruskog porekla ili bliskih aktuelnoj vlasti u Ruskoj Federaciji, koja mogu da emituju programske sadržaje koji podstiče jezik mržnje, dezinformacija, diskriminacije, netrpeljivosti kako bi opravdali svoj rat protiv Ukrajine i koji na taj ili drugi način mogu da ugroze bezbednost i javni poredak Republike Kosovo“.

BONUS VIDEO: Anketa: Beograđani o ukrajinsko-ruskom sukobu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)