Bolnica Kragujevac
Bolnica Kragujevac. Foto: Nova.rs

Predstavnici udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK) danas su predali predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru svoj predlog Strategije protiv epidemije koronavirusa. Kopija predloga predata je na pisarnici Ministarstva zdravlja, Instituta "Batut" kao i kabineta predsednice Vlade.

Strategija sadrži oko 40 tema sa predlozima obuhvaćenih u pet oblasti, a tiču se epidemiološkog nadzora, logističkih rešenja, vakcinacije stanovništva, izostale edukacije i obavezama institucija. Dokument takođe nudi pregled situacije u petom talasu epidemije koji je na izmaku, ali podseća i na prethodne dopise UPK institucijama koji su ostali neodgovoreni.

„Od institucija smo zahtevali da se priložena strategija uvaži, primeni ili da nam se pismeno obrazlože razlozi za odbijanje. Dopisi su takođe istakli da smo spremni za saradnju po pitanju daljeg razrađivanja ideja koje su iznete u strategiji“, navodi se u saopštenju.

UPK ocenjuje da je peti talas epidemije koji je na izmaku pokosio stanovništvo Srbije jer zdravstvene vlasti nisu, kako ističu UPK, preduzele odgovarajuće mere.

„Umesto da otvaramo bolnice za obolele od kovida, mogli smo da sprečimo da do toga uopšte i dođe, da spasimo živote ljudi, da smo sprovodili mere koje epidemiologija poznaje oduvek i koje daju efekta svuda u svetu. Iznova tražimo da se prestane sa demagogijom da je država uradila sve što može i da postoji samo ili policijski čaš ili ništa, predstavljanjem celog niza mera i ideja kako jeftino i brzo sprovesti promene“, navode u UPK.

Oni su apelovali na vlasti da hitno uvedu stroge mere zbog očekivanog dolaska omikron soja i predstojećih praznika, te da uvedu obaveznu vakcinaciju i kovid propusnice, kao i da pokrenu snažnu edukativnu kampanju i stručnu raspravu na kojoj bi mogli da razrade ove ideje.

„Takođe apelujemo na vraćanje nauci i zakonu, kažnjavanje onih koji šire neistine i krše zakon Srbije“, rekla je dr Ivana Prokić, lekar i doktor nauka iz oblasti epidemiologije i članica IO udruženja UPK.

Nova Strategija UPK se snažno zalaže za, kako ističu, osnovna ljudska prava, verovanje nauci i stručnom dijalogu, poštovanje zakona,  transparentnost i pomoć kolegama iz crvenih zona.

Ovaj dokument sastavili su između ostalih i stručnjaci iz oblasti epidemiologije, javnog zdravlja, imunologije, kliničke biohemije, pulmologije i infektologije iz UPK, uz podršku velikog broja građana i 39 inicijativa i organzacija civilnog društva.

UPK je ovaj dokument predao danas, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava želeći da „simbolično podseti na to da su pravo na život i zdravstvenu zaštitu najvažnija ljudska prava, a u petom talasu smo imali tri meseca jedan autobus umrlih dnevno“.

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare