Gornji Milanovac Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Svake godine, tokom leta, u Gornjem Milanovcu se javlja oproblem prekomerne buke koja dopire iz ugostiteljskih objekata. Stručnjaci upozoravaju da je to veliki problem za zdravlje žitelja, a lekari - pedijatri navode da je to nedopustivo, imajući u vidu da se jedna takva kafana nalazi u blizini dečijeg odeljenja gornjomilanovačke bolnice.

Ove letnje sezone, ugrožavanje bukom iz ugostiteljskih objekata u Gornjem Milanovcu poprimilo je razmere terora nad stanovnicima grada. Milanovac je postao prava deponija buke, koja neprekidno, i danju i noću, muči njegove stanovnike. Nekolicina bezobzirnih i bahatih ugostitelja bukvalno drži ceo grad kao svoje taoce, primoravajući žitelje da žive u ritmu kafane. Spavanje je moguće samo kad muzika iz kafane utihne.

Među brojnim negativnim psihološkim posledicama koje se mogu očekivati kod stanovništva ugroženog noćnom bukom iz ugostiteljskih objekata, poremećaj spavanja smatra se osnovnim i najvažnijim.

Noćna buke ugrožava ljudsko pravo na odmor i porodični život, kao i pravo na zdravu životnu sredinu (Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija priznao pristup čistoj i zdravoj životnoj sredini kao osnovno ljudsko pravo). To ujedno i podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju, a buka je odavno svrstana u zagađivače životnog okruženja, tzv. nevidljivo aero zagađenje, ali ništa manje škodljivo od vidljivo zagađenog vazduha jer buka predstavlja akustični stres za ceo organizam čoveka.

Osim ovih prava, buka ugrožava i pravo na neometanje koje je u temeljima osnovnog ljudskog prava na život i mora biti zaštićeno na svaki način. A ta zaštita se odnosi i na zaštitu od zloupotrebe, kada se buka koristi za privlačenje pažnje usled čega ceo Gornji Milanovac zvoni, jer se preduzima dozvoljena radnja, ona koja načelno nije zabranjena, ali ta radnja se preduzima u svrhu ostvarivanja određenih interesa emitera buke na uštrb interesa ljudi koji se buci izlažu i koji su u ranjivoj poziciji jer trpe buku i nemaju načina da se od nje zaštite.
Od ugrožavanja bukom stanovnici Gornjeg Milanovca nisu ni pošteđeni od buke tokom obdanice. Poslednjih godina su otvoreni ugostiteljski objekti hibridnog karaktera koji preko dana posluju kao bazen, kafić, restoran i chill out klub, a u noćnom periodu se pretvaraju u kafanu ili noćni klub. Ovakav koncept ugostiteljstva obesmišljava propise o akustičkom zoniraju koji imaju preventivnu ulogu u obezbeđivanju zaštite od buke u urbanoj sredini. Na buku se ljudski organizam ne može navići, a negativan uticaj buke se može zapaziti u svim sistemima u našem organizmu.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Veliki je broj nezadovoljnih građana zbog problema koje imaju sa bukom iz ugostiteljskih objekata koji tokom toplog perioda muziku reprodukuju ili izvode na otvorenom, u „baštama“ i na terasama, bez ikakvih zvučnih barijera umesto u zatvorenom prostoru koji je moguće uspešno zvučno izolovati. Građani prijavljuju inspekciji za zaštitu životne sredine uznemiravanje bukom i policiji remećenje javnog reda i mira. Međutim. rešenja problema buke iz kafana i kafića u Gornjem Milanovcu nema na vidiku. Od nadležnih se mogu dobiti samo izgovori o “vezanim rukama” neadekvatnim propisima, o tome kako će to rešiti komunalna milicija čim se formira, a to formiranje traje evo već dve godine i nikako da se taj posao završi. Iako su letnje vrućine, stanovnici Gornjeg Milanovca su prinuđeni da se zatvore u svoje domove i koriste električne uređaje za rashlađivanje da bi se koliko-toliko zaštitili od nesnosnog treštanja po volji bahatih i bezobzirnih ugostitelja. To ugrožava kvalitet stanovanja i života uopšte uzev, osim što nameće i finansijsko opterećenje građanima, pa se postavlja pitanje čije interese štite nadležne institucije, privatne interese bahatih i bezobzirnih ugostitelja ili interese svih građana?

Ranko Tomić, arhitekta, nadležnima je više puta prijavljivao problem buke:

„U Milanovcu je stvarno veoma bučno, dosta bučnije nego u nekim drugim mnogo većim gradovima gde sam boravio, čak i u regionu, na primer, u Ljubljani, ali na buku ne obraćam toliko pažnju preko dana. Međutim, kad želim da spavam prekomerna buka mi veoma smeta i ne mogu da zaspim koliko god da sam umoran“, ispričao je on za Nova.rs. Prema njegovim rečima to trahe do sitnih jutarnjih sati i on je ogorčen zbog maltretiranja koje trpi njegova porodica, kao i on.

Foto:Screenshot

„Kao arhitekta, ne mogu da razumem da je tom objektu omogućeno da radi kao kafana na otvorenom, u sred rezidencijalnog dela grada, gde su porodične kuće, a jasno je da već i zbog položaja na kome je da će se zvuk prostirati unaokolo po celom gradu. Taj objekat je hibridnog karaktera, iz njega dopire buka i tokom obdanice, a radi svih 7 dana u nedelji. Buka je prosto nesnosna“, zaključio je on za Nova.rs.

Foto:Screenshot

Dr Aleksandra Bulatović, iz Građanske inicijatie TRN smatra da je nedopustivo da u sred rezidencijalne zone grada gde su prevashodno porodične kuće, odjednom „nikne“ kafana na otvorenom.

„Takav koncept urbanističkog razvoja pokazuje potpunu nezainteresovanost lokalne samouprave za obezbeđivanje minimuma civilizacijskih uslova za stanovanje i nedopustiv nemar prema zagađenju životne sredine koje višestruko ugrožava ljudsko zdravlje.

TRN smatra da se život u gradu može urediti tako da se ostvari balans različitih interesa, kako stanara kojima buka smeta, tako i ugostitelja i drugih izazivača buke koji žele da ostvare svoju zaradu i nesmetano rade. Buka u gradu je akutna manifestacija strukturnih problema upravljanja prostornim resursima. Postojeća zakonska rešenja moraju da imaju svoju konkretizaciju u lokalnim uslovima koja će kao korektiv ubrzati postupak, dramatično doprineti kvalitetu konkretnih rešenja i smanjiti mogućnost da se izigraju duh i smisao zakona. Zadatak lokalne samouprave je da obezedi primenu zakona, a ne da svojim nečinjenjem omogućava izigravanje smisla postojećih propisa. Lokalna samouprava mora da promeni svoj odnos prema buci i uvede regulaciju sa ciljem da obezbedi smanjenje nivoa buke u životnoj sredini koju izazivaju ugostiteljski objekti i to tako što će urediti sve aspekte u vezi sa izdavanjem dozvole za rad, gradnjom i poslovanjem ugostiteljskih objekata“, zaključila je ona za naš portal.

Zvezdana Luković, aktivistkinja grupe građana Nevađani za Nevade smatra da buka iz ugostiteljskih objekata predstavlja pravo mučenje stanovnika Gornjeg Milanovca.

„Moja kuća je daleko od gradskog jezgra, udaljena preko 3.500 m u vazdušnoj liniji od lokala na brdu iznad grada koji je najveći izazivač noćne buke. Posebno mi je teško da razumem goste tog lokala koji trpe toliki intenzitet zvuka, jer ne mogu to da povežem sa zabavom i prijatnošću. Zaista ne mogu da prihvatim opravdanost toliko glasne muzike kao nužne, ali u, svakom slučaju, bilo koja delatnost ne bi smela da ugrožava druge ljude. I bilo čija. Tišina ne bi smela da bude privilegija, jer je to pravo svih građana“, navela je ona za Nova.rs.

Tatjana Milošević, lekar pedijatar tvrdi da su joj kao profesionalcu dobro poznate štetne posledice koje buke ima po ljudski organizam, a deca su posebno osetljiva kategorija. Prema njenim rečima neophodno je da roditelji svoje mališane štite od prekomerne buke zbog teških i dugoročnih posledica po njihovo zdravlja.

„I tokom rada sam se suočavala sa problemom prekomerne buke koja ugrožava moje male pacijente, budući da je u blizini dečijeg odeljenja gradske bolnice jedan od ugostiteljskih objekata odakle se emituje prekomerna buka, pa bolesna deca sa roditeljima u pratnji nemogu da se odmaraju noću“, kaže ona za Nova.rs.

Kod svoje kuće ima problem s bukom iz drugog lokala pa ocenjuje da, gotovo, svaki deo grada trpi, a nju direktno ugrožava.

„Letnje je vreme, u stanu se ne može boraviti bez otvorenih prozora, ali ta buka to onemogućava. Da stvari budu gore, taj isti lokal emituje i svetlosno zagađenje bukvalno po celoj dolini u kojoj se nalazi grad; zraci osvetljenja lokala ritmično pogađaju prozore sobe u kojoj mi spava dete iako smo udaljeni više kilometara. U gradu postoje brojni lokali, ali samo nekolicina bezobzirno emotije preglasnu muziku. To znači da je moguće normalno raditi kao ugostitelj iako ne trešti. Neshvatljivo mi je da nadležni ništa ne preduzimaju, jer svi pričaju samo o tome kako grad ‘zvoni’ od treštanja muzike iz kafane na livadi iznad grada“, zaključuje doktorka.

Naši sagovornici napominju da su prijavljivali nadležnima svoje , ali i tuđe probleme, a pre nekoliko dana je Zavod za javno zdravlje Čačak dolazio da izvrši merenje.

Naša redakciija je pozvala i komunalnu inspektorku Zoricu Tolić koja nam je kazala da je postupak u toku.

„Tačno je, predstavnici ove zdravstvene ustanove su dolazili da vrše merenje. Nažalost, još nam nije stigao izveštaj tako da ne mogu da vam dam precizne informacije. Građani su i prošle godine prijavljivali da se suočavaju sa istim problemom“, rekla je za naš portal inspektorka.

BONUS VIDEO Kafana Pančićev vrh

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)