Stara i dobro poznata kafana "Ima dana" u Skadarliji, od nedavno je ruglo i ruševina. Prema poslednjim saznanjima dostupnim medijima, radi se o tome da je u januaru ove godine preduzeće BG Urbanlux doo Beograd postalo novi vlasnik dela imovine Beogradske industrije piva BIP za 155 miliona dinara, a ta imovima obuhvata dva objekta restorana „Ima dana“ u beogradskoj Skadarliji i 16 umetničkih slika.

Nekada mesto na kojem su stari beogradski beomi uživali, danas je postalo neprepoznatljivo. Građani koji ovom ulicom svakodnevno prolaze, ne štede reči tuge jer kako kažu, prizor koji zateknu sada ostavlja veliku tugu, a da stvar bude gora niko ne zna šta se dešava, jer na zaštitnoj ogradi ne postoji tabla koja označava radove u toku, ili rušenje.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nova.rs je izašla na teren kako bi proverila šta se dešava i kako izgleda Skadarlija sada, u jeku letnje sezone kada je mnogo turista, koji će pored autobusa bez klime imati priliku da vide i ruševine nekada divne ulice koja je krasila prestonicu. Mnogo stranih turista prolazi ulicama, kada ih pitamo kako reaguju na prizor, samo slegnu ramenima.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Naši sugrađani, nisu slezali ramenima, već su bili kratki i jasni.

„Ja ne znam šta da kažem, ceo svoj život sam ovde radio i mnogo velikana je ovde dolazilo, tuga jedna da sruše nešto ovakvo. Nekada velelepni lokal i pravi restoran, danas ozonska rupa“, rekao nam je čovek koji kaže da je godinama radio u ugostiteljstvu, upravo u ovoj ulici.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Ja sam iz Slovenije, i ovo kod nas ne može da se desi, mi držimo do tradicije što preporučujemo i vama“, rekao nam je jedan turista.

„Ja sam vodič inače, i kada bih ovo pokazala turistima oni bi se zgranuli. Ne znam ko ruši i zbog čega, ali znam da je jako ružno i baš bez veze. Neko očigledno stoji iza svih rušenja u Beogradu, ima ih mnogo da ne nabrajam sad“, rekla nam je jedna sugrađanka.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vlasnici ostalih restorana i zaposleni u okolnim ugostiteljskim objektima u blizini nekadašnje kafane „Ima dana“ želeli su da ostanu anonimni, ali su nam rekli šta se tu dešava.

„Nemamo reči za ovo, neko je to kupio i sada kao renoviraju, ali zapravo ruše. Ova kafana ne radi nekih godinu i više dana, ali je žalosno šta se dešava. Ovo bi sve trebalo da se sredi, ali da ostane u duhu Beograda i stare Skadarlije, po njoj smo najpoznatiji i naravno Kalemegdanu“, rekli su nam ugostitelji.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Reči sugrađana nisu ništa blaže od onoga što bismo vam rekli i mi koji smo bili na licu mesta.

Istina je, oko kafane „Ima dana“ postavljena je zaštitna ograda, oznake o radovima nema nigde, a prolaznici koji se tu šetaju Skadarlijom zgranuto gledaju i komentarišu novi izgled nekada čuvenog restorana, a danas rugla.

Bonus video: Rušenje hotela „Dom“ 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare