VLADIKA STEFAN
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Planiranom rekonstrukcijom parka ispred Hrama Svetog Save predviđeno je uništavanje celokupne javne zelene površine i svog drveća i rastinja u parku i pretvaranje prostora ispred Hrama u popločani trg, upozorava Neformalno udruženje građana VračarZona3.1.

Kako navode u razgovoru za Nova.rs prekjuče su u parku ispred Hrama Svetog Save posečena prva stabla i tvrde da je predviđeno potpuno uništavanje javne zelene površine, seča svog postojećeg drveća i rastinja i pretvaranja prostora ispred Hrama Svetog Save u popločani trg.

„Projekat za ovaj važan gradski prostor, na kome se pored Hrama Svetog Save nalazi i Narodna biblioteka, inače objekat od izuzetnog kulturnog značaja, nije utvrđen putem javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa, već je Srpska pravoslavna crkva direktni naručilac projekta, a autori rešenja su arhitekte Branislav Mitrović i Dejan Miljković“, navode iz Udruženja.

Kako je u razgovoru za Nova.rs rekla predstavnica udruženja Aleksandra Gojković, građani zabrinuti zbog radova koji se sprovode na platou kontaktirali su nadležne institucije, ali su ostali bez konkretnog odgovora.

„Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd je iseklo drvo ispred Hrama Svetog Save. U odgovoru na naš zahtev o informacijama od javnog značaja, rečeno nam je da je Srpska pravoslavna crkva angažovala JKP Zelenilo Beograd kao jednog od izvođača radova, te i da u sklopu realizacije ovog projekta nije vršena seča stabala. Međutim, prekjučerašnja seča stabala na zelenoj površini oko porte Hrama Svetoga Save u potpunosti demantuje zvaničan odgovor ovog javnog preduzeća“, navodi Gojković.

Foto: Čitalac Nova.rs

Iz Udruženja navode i da nisu uspeli da dođu do odgovora na pitanja poput – ko je naručilac projekta, koja je uloga crkve, da li je planom predviđena izgradnja zgrade Patrijaršije, da li će projekat preuređenja parka predvideti i novi prostor za parking… Prema njihovim navodima, Gradska uprava Beograda je saopštila da nema tražene informacije.

Upozoravaju i da je planirani projekat drastičnog smanjenja zelene površine koja ima ulogu u prečišćavanju zagađenog vazduha i snižavanju temperatura tokom letnjih meseci „poguban za ovaj deo grada“, kao i da je spornim projektom „predviđeno smanjenje broja klupa i dečijih igrališta što će nesumnjivo uticati na kvalitet života najstarijih i najmlađih stanovnika Vračara“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram