Foto: N1

,,Pokušaj da se višedecenijski problem pada nataliteta reši zakonom koji je svojevremeno predstavljen kao borba protiv porodiljske i trudničke mafije doživeo je debakl, a žene nisu mafijašice koje kada požele da postanu majke imaju za cilj da ojade državnu kasu“, poručilo je udruženje Mame su zakon ministru za brigu o porodici Radomiru Dmitroviću.

U saopštenju upućenom Dmitroviću, Udruženje ističe da većina žena rađa dete ili decu jer to želi i kada misli da su se za to stekli uslovi, u dogovoru sa partnerom.

„Mnoge žene pogađaju odredbe lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, i ne ohrabruje ih da se odluče za novi korak u životu. Sa tim nemaju veze ni emacipacija, a ni insistiranje na ravnopravnosti kako Vi u izjavi diskretno sugerišete“, navelo je to udruženje.

Poručuju da dete nije samo briga majke, već i oca, i da zato emancipacija žena neminovno dovodi i do emancipacije muškaraca koji sve više žele i preuzimaju obaveze koje su u patrijarhalnim okvirima bile strogo rezervisane isključivo za žene.

„Zakon i nespretne izjave zvaničnika Vlade Republike Srbije nanele su ogromnu štetu i poljuljale poverenje u sistem i državu u najosetljivijem periodu života i stvorile dodatnu nesigurnost kada je o proširenju porodice reč“, ocenjuju u udruženju Mame su zakon.

Dodaju da očekuju da će Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom biti izmenjen tako da se fokus pronatalitetnih politika promeni sa porodica koje imaju troje i više dece na porodice koje čekaju prvo ili drugo dece, garantuju naknade najmanje u visini republičkog minimalca tokom čitavih godinu dana odsustva sa posla nakon rođenja deteta, a ne samo tokom prva tri meseca, kao i da se, između ostalog, prestane sa diskriminacijom žena koje samostalno obavljaju delatnosti.

„Kao što vidite, ministre, do države je. Ne tražite krivca u ženama“, poručilo je udruženje Mame su zakon.

BONUS VIDEO: Luvr – najveći muzej na svetu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar