Učiteljica, ipak, neće morati da plati 35.000 dinara

Podeli:
Foto:REUTERS/Wolfgang Rattay

Nastavnica koja je novčano kažnjena jer nije sprečila učenike da se rukuju tokom odmora, ipak neće morati da zbog tog "propusta" plati 35.000 dinara. Njoj je, kako prenose mediji, kazna povučena na inicijativu Ministarstva prosvete.

Marinu Milosavljević, nastavnicu srpskog jezika u OŠ „Ljubica Jovanović Radosavljević” u mestu Podvrška kod Kladova, kaznila je direktorka škole sa 20 odsto manjom platom tri meseca.

Nastavni kadar ima platu oko 50.000, a nastavnica Marina Milosavljević sa umanjenjem od 20 odsto za tri meseca trebalo je da ostane bez 35.000 dinara plate.

Nastavnici je direktorka škole Dragana Dumitrašković stavila na teret slučaj dva đaka šestog razreda koji su se u školskom dvorištu približili jedan drugom u nameri da “bace petaka”.

Olakšavajuća okolnost za nastavnicu koja se žalila na direktorkinu novčanu kaznu nije bila ni činjenica da ona tog dana nije ni bila dežurna u školskom dvorištu.

Po direktorki, nastavnica je načinila „teži prekršaj radne obaveze“. Međutim, u Ministarstvu prosvete smatrali su da je kazna za ovakav slučaj – neprimereno visoka.

Kako saznajemo, ministar prosvete Branko Ružić, poslao je inspekciju u školu da proveri o čemu je reč i da se razmotri kazna.

– Ustanovljeno je da osim kazne koja je sama po sebi upitna, nisu ispoštavane ni procedure prilikom kažnjavanja. Iako je propisana kazna njoj nije predhodilo uzimanje izjava, opis okolnosti pod kojima je došlo do kažnjavanja. Samo je propisana kazna – kaže za Blic izvor iz Ministarstva.

Inspektor je naložio direktorki da ponovi disciplinski postupak.

– Preporuke vezane za epidemiju su upućene školama i rukovodećem kadru, kao pouka kako treba da se radi, a ne da se kažnjava, posebno ne ovako drastično – kaže sagovornik „Blica“.

Na osnovu razgovora i sugestija Ministarstva prosvete, direktorka je u novom disciplinskom postupku povukla svoju kaznu.

Kako za „Blic“ kažu u Osnovnoj školi „Ljubica Jovanović Radosavljević“, direktorka i učiteljica „i nisu u najboljim odnosima“. Tako nastavni kadar kaznu tumači i iz ovog, ličnog ugla.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar