Foto: EPA-EFE/Kirsty Wigglesworth / POOL

U požarevačkom zatvoru Zabela 71 osuđenik do sada je dobio dva negativna rezultata na korona virus i svi se vode kao zdravi, dok je još njih 10 u izolaciji i čeka negativne rezultate, kažu za Tanjug u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Od ovih 10, petorica već imaju jedan negativan rezultat, a čekaju se rezultati drugog kontrolnog testa koji će stići do kraja ove sedmice.

Sledeće sedmice će biti testirano još pet osuđenika koji takođe imaju već jedan negativan rezultat na covid 19.

Ovih 10 osuđenika će biti u izolaciji od drugih osuđenika do dobijanja rezultata drugog testa, napominju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i dodaju da su osuđenici, njih 71 koji imaju dva negativna testa na koronu vraćeni u paviljon u kome su i ranije bili smešteni.

Trojici osuđenika, koji su ranije bili pozitini na korona virus je istekla kazna i oni više nisu u nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Uprava ističe da lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome, kao i da ih nemaju i dalje.

Oni se dobro se osećaju i izolovana su sve vreme od drugih osuđenika, pod pojačanim medicinskim nadzorom i njihovo stanje se i dalje prati.

Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zabeli.

U okviru sistema izvršenja krivičnih sankocija, od ukupno 29 penalnih ustanova, u samo je u aprilu u Zabeli, potvrđeno prisustvo virusa korona kod osuđenika.

U ostalih 28 zatvora, zahvaljujući pojačanim merama prevencije koje su u primeni od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika koronavirusom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar