Foto: Regionalne vesti

Vrtiće u Čačku pohađa sve manji broj dece jer je koronavirusom zaraženo devetoro vaspitača u ustanovi "Mali Kapetan", izjavila je danas za Nova.rs direktorka PU "Moje detinjstvo", u okviru koje je posluje i on, Suzana Simeunović.

Prema njenim rečima, u ponedeljak je, na nivou cele Predškolelske ustanove došlo 62 odsto dece, da bi se taj broj juče smanjio na 42 odsto.

„Konkretno u „Malom kapetanu“ od 412 mališana juče su roditelji doveli oko 150 dece jer su zabrinuti za njihovo zdravlje. Naravno, ima i onih koja boluju od drugih virusa, respiratornih infekcija pa ne mora da znači da su svi zbog kovida 19 potvrđenog kod vaspitača odustali od dovođenja mališana u vrtić“, kazala je ona za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Simeunović je istakla da se u svim vrtićima, koje pokriva PU „Moje detinjstvo“, redovno sprovode mere dezinfekcije što podrazumeva pranje igračaka, a deci se, prilikom ulaska, svakog jutra meri temperatura.

Ona je navela da roditelji ujutru, kada dovode mališane, mogu da priđu samo do određenog mesta, nakon čega deca prolaze kroz dezo-barijere, peru im se ruke, i moraju doći u ustanovu do određenog vremena kako bi se, pre doručka sprovele sve mere protivepidemijske zaštite.

„I pre i posle doručka, kao i više puta dnevno deci deci peremo i dezinfikujemo ruke. Takođe, u stalnom smo kontaktu sa nadležnima iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje koji po potrebi dolaze kako bi kompletnu ustanovu dezinfikovali“, naglasila je Simeunović. Ona je napomenula da se u vrtićima više ne mešaju deca mlađih i starijih uzrasnih grupa radi preventive, te da svi vaspitači nose zaštitnu opremu.
Na naše pitanje u kakvom su stanju radnici koji su zaraženi kovidom 19, ona kaže da su, bar za sada, sve lakše kliničke slike i niko od njih nije hospitalizovan. Direktorka je dodala da se i u drugim vrtićima sporadično javljaju slučajevi infekcije, ali se vaspitači i osoblje u tim situacijama, radi bezbednosti, odmah udaljavaju sa posla – prvo testiraju, a potom, ukoliko se utvrdi koronavirus idu na bolovanja.

Sa druge strane roditelji kažu da su zadovoljni tretmanom dece u PU „Moje detinjstvo“, ali su u velikom strahu zbog zaraze.

„Nekako sam sigurnija da kćerku koja ide u vtrić „Mali kapetan“ ostavim sa bakom i dekom, nego da strepim da li će mi dete oboleti“, rekla nam je jedna od majki sa kojom smo razgovarali. Ona je dodala da je zaposlena, kao i njen suprug pa s toga smatra da je bezbednije da devojčica ostane u njihovom domu, bar sada kada je epidemija u punom jeku i dok se sitiacija sa koronavirusom stabilizuje.
Inače u mreži PU „Moje detinjstvo“ ima deset ustanova i to „Mali kapetan“, „Biseri“, „Buba mara“, „Đurđevak“, „Zvončica“, „Kolibri“, „Leptirić“, „Mladost“, „Dečji gaj“, „Poletarac“ i „Pripremni predškolski program“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar