Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U toku je akcija premeštanja vijetnamskih radnika, potvrđeno je za N1, a prema prvim saznanjima, sele ih u Ečku.

Podsećamo, pre šest dana TV N1 objavila je snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče jednog radnika iz Vijetnama odveli u Beograd i kako saznaje reporterka N1 njemu je pasoš vraćen. Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rešavanju njegovog pravnog statusa.

Za razliku od prethodnih dana, danas je u blizini smeštaja vijetnamskih radnika bilo mnogo medijskih ekipa, a radnici su slobodno davali izjave i pokazivali dokumentaciju novinarima. Kažu da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im obećani kada su prihvatili radno angažovanje na izgradnji fabrike guma „Linglong“.

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

„Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju“, rekao je radnik iz Vijetnama.

Na Tviteru se proširio snimak na kojem jedan radnik iz Vijetnama govori u kakvoj se situaciji nalazi, te podvlači da je krenuo da beži ka Mađarskoj.

„Nisam mogao da izađem, tokom noći idemo ka mađarskoj granici. Imam prijatelja u Evropi, što je dobra stvar, jer idem odavde. Bez para sam, jednostavno samo sam krenuo da bežim. Bežim tako što se popnem na žicu, nakon čega reaguje policija“, rekao je jedan Vijetnamac.

Oglasila se i kompanija Linglong. Ona je saopštila da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu, prenosi Nova.rs.

Kompanija navodi da je netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga.

Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti. „Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju. Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni“, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.

Međutim, prema onome što su reporteri Nova.rs videli na licu mesta, pedesetak kineskih državljana se upravo useljava u kolektivni smeštaj u objekte nekadašnjeg GIK Banata, u Hercegovačkoj ulici u Zrenjaninu.

Ovi objekti su inače ranije korišteni za smeštaj izbeglica iz Hrvatske, a kasnije i za smeštaj radnika. Za razliku od kineskih radnika zaposlenih u Linglongu, vijetnamskim radnicima nije dozvoljeno da napuštaju krug fabrike, dolaze do grada ili imaju ikakav kontakt sa javnošću. Njima su, po ulasku u Srbiju, od strane uprave Linglonga oduzeti pasoši i sva lična dokumenta.

BONUS VIDEO: Linglong trenutak probijanja blokade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar