Foto: Privatna arhiva

Meštani opštine Rekovac, već četiri dana i noći "stražare" na lokaciji, na kojoj je predviđena bušotina za istraživanje litijuma i bora. Oni kažu da nije u pitanju protest, već spontano okupljanje građana, koji su spremni da danonoćno brane svoju zemlju od izgradnje potencijalnog rudnika.

Lokacija na kojoj je predviđena nova istražna bušotina kompanije ‘‘Balkan istraživanja d.o.o‘‘, nalazi se između sela Sibnica i Kaludra u opštni Rekovac.

Foto: Privatna arhiva

Meštani tu lokaciju brane od ponedeljka 12. septembra, a kako je za Nova.rs izjavila ekološka aktivistkinja Marica Živanović Poljo, spremni su da ostanu ‘‘sve dok bude potrebno‘‘.

Ona je istakla da u Rekovcu ‘‘više nema nijedne osobe‘‘ koja nije upoznata sa planovima da u njihovoj opštini bude izgrađen rudnik litijuma, te da se građani spontano okupljaju u nameri da spreče pripremne radove.

‘‘Ovo nije protest, mi nismo blokirali put, saobraćaj se normalno odvija. Mi samo danonoćno nadziremo i branimo ovu lokaciju. Kompanija ‘Balkan istraživanja’ je dovezla neku mašinu koja treba da pripremi teren za bušotinu, ali je tu jedan pokvareni traktor, pa nisu mogli da uđu na lokaciju. Zatim su dovezli i bušilicu iz Bora koja ovde treba da izvede bušotinu, ali su i nju kasnije odvezli negde prema Jagodini, ne znamo tačno gde‘‘, priča Marica šta se dešavalo tokom prethodnih dana.

Foto: Privatna arhiva

Ovo nije prvi put da meštani Rekovca, svojim telima brane svoju zemlju. Oni su u oktobru prošle godine, takođe, danonoćnim dežurstvima sprečili početak izgradnje bušotine u Dragovu, selu koje se graniči sa sadašnjom lokacijom.

Ekološka aktivistkinja Marica Živanović Poljo podsetila je da su u opštini Rekovac do sada urađene dve bušotine, ali napominje da su one otvorene „tokom vanrednog stanja“, što je ljudima, kako kaže, bila otežavajuća okolnost da primete takve aktivnosti.

Dodaje i da se u međuvremenu podigla svest građana o svim opasnostima koje donosi rudnik litijuma, pa su u velikom broju potpisali lokalnu peticiju za zabranu istraživanja litijuma i bora na teritoriji oštine, kao i Narodnu inicijativu za trajnu zabranu istraživanja, eksploataciju i preradu ruda koje sadrže litijum, bor i prateću asocijaciju minerala na teritoriji cele Srbije.

Foto: Privatna arhivaUdruženi građani Rekovca, podržani privrednicima svog kraja, od lokalne samouprave zatražili su da se kroz izmenu i dopunu Prostornog plana stopiraju sve istražne aktivnosti. Ta odluka u novembru prošle godine jednoglasno je usvojena, a Živanović Poljo za Nova.rs kaže, da je opština „tu proceduru sada razvukla“ i da je još uvek u postupku.

Skup meštana Rekovca podržali su Savez ekoloških organizacija (SEOS), Udruženje „Neko brine za Levač“, a na lokaciji između Sibnice i Kaludre posetili su ih meštani Jadra, Dobrinje i Pranjana, ugroženih područja kojima takođe prete istražne radnje za iskopavanje litijuma.

BONUS VIDEO:  SEOS Protest ispred Ministarstva energetike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar