Nebojša Petković iz Saveza ekoloških organizacije Srbije (SEOS) rekao je u emisiji "Probudi se" na Nova S televiziji da kompanija Rio Tinto nije otišla iz ovog mesta, te da provocira meštane svakodnevno. On je istakao da je pre nekoliko dana ozloglašena firma kupila kuću u Nedeljicama za 110.000 evra, iako prema rečima Petkovića realna cena ne prelazi ni 20.000 evra.

„Pre nekoliko dana kupljeno je jedno domaćinstvo za 110.000 evra, iako to imanje pre dolaska Rio Tinto nije vredelo ni 20.000 evra. Tamo imate samo malu kuću, pomoćnu zgradu i nešto imanja. Pre 15 dana su kupili parcele na trasi saobraćajnice koja treba da se gradi. To je put koji njima treba, budući da on povezuje tu deonicu sa brzom saobraćajnicom Loznica-Šabac. Zbog toga se plaća velika cena“, kazao je on.

On je dodao da su tržišne cene objekata veće i četiri puta, iako je realna vrednost daleko od te. Petković je istakao da će se nastaviti borba protiv Rio Tinta, zbog čega su i danas bili u Beogradu gde su tražili da se trajno zabrani eksploatacija litijuma i bora u Srbiji.

Podsetimo, iako je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da će biti prekinut projekat iskopavanje litijuma na teritoriji Jadra, kompanija Rio Tinto nije napustila Nedeljice i Loznicu. Nastavila je da kupuje parcele i kuću, što meštanima stvara sumnju u iskrene namere da se projekat završi. Takve sumnje budi i to što ne pada cena nekretnina u mestu koja je sedište Rio Tinta u Srbiji, što implicira da je kompanije i dalje zainteresovana da posluje u zemlji.

Za to vreme, Vučić neretko koristi konferencije za štampu na kojima očajava zbog toga što smo propustili šansu na zapad Srbije „procveta“ i da je pogrešio što je povukao svoju odluku pod pritiscima.

Bonus video: Da li Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama miruje? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar