Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu
Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Ne prodajemo dedovinu", "Naša deca neće raditi u rudniku", "Novac se ne jede i ne diše" poručili su okupljeni građani na protestu protiv iskopavanja litijuma ''Odbranimo Rekovac'' koji je danas održan u centru te opštine. Ekološki aktivisti Grupe građana ''Neko brine za Levač'' i drugih gradova Srbije usprotivili su se zbog istraživanja i iskopavanja litijuma na plodnoj pomoravskoj zemlji i, udruženi oko očuvanja prirode, najavili da će se boriti za zdrav vazduh, zemlju i čistu vodu.

Građani male pomoravske opštine, podigli su glas, baš kao i meštani Rađevine, Gornjih Nedeljica, Loznice, Jadra i drugih mesta u kojima je stranim kompanijama odobreno istraživanje zemljišta i otvaranje rudnika litijuma.

Protest su podržali aktivisti iz gotovo cele Srbije, a okupljenima su se obratili govornici iz Požege, Jagodine, Gornjih Nedeljica, Siokova – mesta u kojima se narod već probudio protiv iskopavanja rude i uništavanja prirode, univerzitetski profesori, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta ‘‘Odbranimo reke Stare planine‘‘.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Aleksandar Jovanovic Cuta
Aleksandar Jovanović Ćuta Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Jovanović je istakao da su strani investitori koji žele da uzmu plodnu srpsku zemlju i rudne resurse zarad ličnih interesa ‘‘neprijatelji iza kojih stoji država‘‘ i nazvao ih pogrebnim preduzećima za reke i prirodu.

‘‘Mi se danas nalazimo pred epskim zločinom koji sprovode aktuelna i bivša vlast. Oni čerupaju prirodu po principu ko šta dohvati. To im neće proći, kao što nisu prošle ni mini hidroelektrane na Staroj planini. Nas ne zanima ko je bio na vlasti i ko je sada na vlasti, zanima nas da nastavimo da živimo i to je naša obaveza‘‘ poručio je Jovanović i najavio da će svaki investitor koji se bude pojavio sa mehanizacijom ‘‘biti sačekan na terenu‘‘.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu

Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rsNa Rekovac se, ističu organizatori protesta, ‘‘nameračila‘‘ kompanija Jadar litijum d.o.o Beograd, koja je tokom prošle godine na dve lokacije već radiila istraživanja zemljišta, a da o tome, kako su pojasnili, niko nije bio obavešten.

Aleksandar Vasić iz Grupe građana ‘‘Neko brine za Levač‘‘ na protestu je pomalo ironično upitao, zašto su nadležni o tome ćutali i u tajnosti dozvolili istraživanja, ako će iskopavanje doneti prosperitet. On je rekao i da niko nije protiv napretka, ali ne na štetu prirode koja će nepovratno biti uništena i zagađena.

Levački kraj u Pomoravlju koji nosi epitet srpska Toskana, a poznat je po vinogradima, povrtarstvu i manastirima, sada je na meti strane kompanije koja, kako kažu ‘‘nudi radna mesta‘‘ u zamenu za uništavanje zemlje.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu
Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Geološkim istraživanjima koje je odobrio Ministarstvo rudarstva i energetike predviđeno je da u naredne tri godine bude urađeno ispitivanje oko 100 kvadratnih kilometara plodne levačke zemlje.

Organizatori protesta pojašnjavaju da je to trećina opštine i pitaju šta će se desiti sa zemljištem i podzemnim vodama, ako se ispostavi da rudnog resursa ima dovoljno.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu
Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Bićemo proterani sa naših ognjišta, a naše plodne njive biće trajno zatrovane i zagađene, eto to će nam se desiti, ako dozvolimo istraživanja‘‘ poručio je Levčanin Aleksandar Vasić.

Oko 300 okupljenih građana ovacijama je pozdravljalo govornike na protestu, koji su se jednoglasno protivili uništavanju prirode.

Sa skupa je poručeno da protest protiv istraživanja rudnih resursa i iskopavanja litijuma nije politički, već nestranački građanski skup, koji je kako su istakli okupio ljude zdravog razuma koji žele da zaštite svoju zemlju i sačuvaju je za budućnost.

Agroekonomista profesor Miladin Ševarlić i predsednik UO Društva srpskih domaćina, uveren je da će se Rekovac odbraniti od rudnika litijuma i poručio okupljenima ‘‘da ne postoji niko jači od naroda‘‘, te da će se to pokazati na ekološkim protestima koji predstoje.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu
Miladin Ševarlic Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Narod ima moć. Koliko je njih sa druge strane koji su godinama krili ugovore koje su potpisivali sa Rio Tintom? Ako tada nisu imali poverenje u građane Srbije, s kojm pravom sada traže da mi imamo poverenja u njihovo ubeđivanje? Narod se ujedinio i videće se kolika je moć naroda‘‘ poručio je profesor Ševarlić.

On je dodao i da postoji simbolika u izboru datuma za održavanje protesta u Rekovcu, jer je danas počeo i Svetski kongres za zaštitu prirode u Marselju, koji će trajati do 11. septembra, upravo do datuma kada je u Beogradu zakazan veliki ekološki protest.

Ševarlić je predložio i da sva udruženja koja se bore protiv rudnika Rio Tinta u Srbiji i stručna javnost zajedno napišu rezoluciju koja će ući u zaključna dokumenta kongresa u Marselju, kao i da jedan predstavnik Svetskog kongresa bude pozvan kao govornik na skupu u Srbiji.

‘‘Nemojte prodavati zemlju strancima‘‘

Podršku građanima Levča dao je i mladi poljoprivrednik iz okoline Požege Dragan Simović (27), koji je poručio da stranim investitirima nipošto ne treba prodavati zemlju nasleđenu od predaka. On je rekao i da je u jeku poljoprivrednih radova koje ima u svom gazdinstvu ‘‘našao vremena da dođe u Rekovac‘‘ jer je to, kako kaže, preče od svega.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu
Dragan Simović Požega Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Najbitnije je da sada svi budemo složni i da zajedno oteramo ovu silu, nesreću i zlo koje se nadvilo nad nama. Meni je pradeda u amanet dao, da zemlju koju mi je ostavio sačuvam za svoju decu. I zato nećemo da je prodajemo. Onaj ko proda zemlju stranom investitoru, neće imati gde da se vrati. Narod se osvestio i konačno je podigao glas da sačuva svoju dedovinu‘‘ rekao je mladi poljoprivrednik, a njegova poruka naišla je na veliko odobravanje kod građana.

Na skupu su govorili i aktivisti iz Jagodine na čijoj teritoriji su u selu Siokovac takođe rađena istraživanja zemljišta, predsednik Mesne zajednice Gornje Nedeljice, univerzitetski profesori, kao i geolog Miomir Komatina.

Rekovac Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu
Protest protiv iskopvanja litijuma u Rekovcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Protest meštana Levča podržali su građani iz drugih opština Trstenika, Požege, Kruševca, Loznice, udruženja ‘‘Odbranimo planinu Babu‘‘ i ‚‘Odbranimo reke Stare planine‘‘, dijaspora, a pročitano je i pismo podrške iz Tuzle.

Okupljeni aktivisti, najavili su da će u velikom broju doći na ekološki protest koji je zakazan za 11. septembar u Beogradu, uz ocenu da na tom skupu svi građani Srbije treba da pokažu jedinstvo i da ne dozvole da ih bilo ko deli po političkoj, verskoj ili drugoj osnovi, jer je zdrava zivotna sredina, pitanje opstanka cele nacije.

BONUS VIDEO: Ćuta na protestu u Rekovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare