Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kod Mašinskog fakulteta, u Ulici kraljice Marije u Beogradu, pukla je vodovodna cev. Voda je odnela asfalt, ispucala su parking mesta, jedan automobil je propao, a saobraćaj je u prekidu. Opozicione stranke u Skupštini grada Beograda oštro su kritikovale gradsku vlast zbog pucanja cevi, podsećajući da je Ulica kraljice Marije obnovljena u sklopu rekonstrukcije četiri Bulevara na potezu od Vukovog spomenika do Zoološkog vrta. Opozicija podseća i da je ta rekonstrukcija koštala 20 miliona evra, a da su radovi višestruko kasnili.

Velika količina vode izlila se kod Mašinskog fakulteta u Ulici kraljice Marije, a voda je prodrla i u stubove javne rasvete. Zbog havarije je obustavljen saobraćaj u većem delu Ulice kraljice Marije i u donjem delu Starine Novaka, od Poštanske štedionice ka Cvijićevoj.

Direktor vodovodne mreže Branimir Sević rekao je za N1 da se desio defekt na magistralnom cevovodu koji je prouzrokovao malo veću količinu vode, te da očekuje da će kvar biti saniran u kasnim večernjim satima.

Stranke slobode i pravde ocenila je, međutim, da pucanje vodovodne cevi nije plod slučajnosti već „nestručnosti i bahatosti gradske vlasti“.

Ta stranka je podsetila da je Ulica kraljice Marije nedavno obnovljena u sklopu rekonstrukcije „četiri bulevara“ koja je umesto 200 dana, trajala 900 dana“, a kako se dodaje, „u stvari nikada nije do kraja ni završena“.

„Ovaj projekat je primer odnosa vlasti prema javnim investicijama – kasnila je više nego dvostruko vremena u odnosu na obećano, bila preskupa sa cenom od oko 500 evra po metru, kvalitet radova ne obezbeđuje ni osnovnu funkcionalnost…“, naveo je SSP.

I upravo zbog, kako navode, „katastrofalno izvedenih radova prilikom rekonstrukcije poteza od Zoološkog vrta do Ruzveltove ulice“, pokret Ne davimo Beograd je posle jutrošnje havarije zatražio hitnu istragu i krivičnu odgovornost izvođača, i gradskih funkcionera.

Iz tog pokreta su podsetili da je ovo već drugo pucanje magistralnog cevovoda u Ulici kraljice Marije, iako su gradski čelnici obećavali kompletnu zamenu cevi, instalacija i poboljšanje protoka saobraćaja.

Ne davimo Beograd podseća i da je rekonstrukcija četiri bulevara koštala građane i građanke Beograda preko 20 miliona evra, dok su radovi kasnili nekoliko desitina meseci, i na nekim mestima još uvek nisu završeni.

PROČITAJTE JOŠ

Reagovao je i Pokret slobodnih građana koji je pozvao beogradsku vlast da obešteti sve koji su danas pretrpeli materijalnu štetu, od automobila do radnji koje će izgubiti profit“.

Ocenili su i da je do havarije došlo zbog lošeg upravljanja Beogradskim vodovodom, neodržavanju vodovodne i kanalizacione mreže, kolektora i odvoda, kao i „nemaru gradskih vlasti“.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović, koji je u vreme rekonstrukcije četiri bulevara bio šef odbornika opozicione poslaničke grupe Savez za Srbiju, ocenio je danas da „višegodišnja loša komunalna i kadrovska politika dolazi na naplatu“.

„Bojim se da je ovo nije kraj havarija i ogromnih problema u Beogradu, zato su neophodne korenite promene“, upozorio je direktor CLS.

Podsetimo, Ulica kraljice Marije rekonstruisana je u okviru obnove četiri bulevara koja se protežu od Vukovog spomenika do Kalemegdana (Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana).

Rekonstrukcija je počela u junu 2019. godine, a prvobitni rok od 200 dana je višestruko probijen, tako da su radovi okončani tek sredinom 2021. godine.

Do pucanja cevi u Ulice kraljice Marije došlo je i tokom radova, u septembru 2019. godine.

BONUS VIDEO: Posledice poplave u ulici Kraljice Marije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar