Poslednjih nekoliko meseci ne prestaju da se nižu svedočenja građana koji prijavljuju znatno uvećane račune za struju nakon trećeg poskupljenja koje je usledilo u novembru prošle godine, ali i decembarskog hakerskog napada na Elektroprivredu Srbije. Reporter Nova.rs zatekao je ispred poslovnice EPS-a u Masarikovoj ulici u Beogradu brojne građane koji dolaze kako bi proverili šta im se dešava sa računima. Mnogi od njih primetili su uvećanja, neki čak za 70 odsto.

Kada su građanima krenuli da pristižu decembarski računi, mnogi su se uhvatili za glavu. Bilo je primera i onih kojima su stigli do 600 odsto uvećani računi u odnosu na ranije. Dok građani zbunjeni gledaju u brojila, iz EPS-a kažu da im je prošla godina bila jedna od najuspešnijih.

Račun za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Ispred jedne od poslovnica EPS-a u Masarikovoj ulici u Beogradu nema većih gužvi, ali se građani neprestano smenjuju. Svi u rukama drže račune za struju. Neki da bi ih platili, neki da bi ih reklamirali.

Žalba u fioci dva meseca

„Platila sam račun za struju 15.000 dinara, mesec pre toga mi nije ni stigao, bila sam preplaćena. Nisam se žalila, platila sam. Inače mi je bio oko 3.000 do 5.000“, iskrena je naša sagovornica.

Jedan Beograđanin uvećanje je primetio na prethodna dva računa, a odgovor na žalbu čeka već dva meseca.

Elektrodistribucija EPS Masarikova ulica žalbe na račune za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Žalio sam se. Dobio sam negde od 1500 do 2000 više račun za struju. Sad sam pitao ovde, rekli su mi dobiću odgovor“.

Da plate svoj račun za struju došli su i oni koji su socijalno ugroženi, pa su po zakonu ostvarili popust.

„Uvek plaćam 2.500 dinara, ali sam čula da su drugima uvećani“, navela je jedna od naših sagovornica.

Pored računa za struju neki imaju problem i sa troškovima za vodu.

Foto: Nova.rs

„Račun za vodu mi je bilo 150,250,350 dinara, a sada je stiglo 24.000 dinara. Tri puta sam reklamirao, oni prihvate, ali ponovo pošalju isti račun ili ga uvećaju. Isto tako i sa strujom, nemaš kome da se žališ, ništa ne znaju. Nemoguće je koliko se pljačka. Probaju, pošalju pa vide, ako prođe, prođe. Račun za struju mi je uvećan 70 odsto, a za vodu 800 odsto“, ističe jedan Beograđanin.

Neizvesnost za prvi račun

Žena koja je u poslovnicu EPS-a u Masarikovoj došla sa bebom kaže da su se tek uselili u stan i da čekaju kakav će biti račun, a da su od drugih čuli da stižu uvećani.

Foto: Nova

Na pitanje da li joj je uvećan račun za struju, jedna od naših sagovornica kratko je izgovorila „Mnogo. Propast“.

„Stigao mi je 3.000 dinara veći račun. Šta da radim, moram da platim“, naveo je jedan od Beograđana sa kojim smo razgovarali.

Foto: Nova.rs

Decembarski račun bio je uvećan još jednom našem sagovorniku. Plaćao je oko 6.000, ali mu je stiglo 11.000 dinara.

Udruženje za zaštitu potrošača “Efektiva” saopštilo je da je Elektrorprivreda Srbije (EPS) priznala da je deo računa za novembar i decembar visok zbog neočitavanja ili pogrešnog očitavanja brojila. Kako navode, za uvećane račune za struju za ta dva meseca EPS je primio čak 17.093 reklamacije.

PROČITAJTE JOŠ

Kako navode iz Efektive, od svih reklamacija, 5.536 (32 odsto) je rešeno osnovano, tako što su potrošačima umanjeni računi.

Ističu da je osnov za umenjenje računa je bio neočitavanje ili pogrešno očitavanje brojila.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare