Irena Vujović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Lokalni front Va iz Valjeva reagovao je na intervjua Ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović koji je objavljen u subotnjem izdanju "Blica" saopštivši da se iz ono što je rekla može da zaključiti kako nisu planirana ozbiljna ulaganja u poboljšanje kvaliteta vazduha.

Saopštenje Lokalnog frontna iz Valjeva prenosimo u celosti:

„Gospođa nova ministarka zaštite životne sredine verovatno nije sama odabrala naslov za svoj intervju, objavljen u subotnjem izdanju „Blica“. A baš lepo zvuči kad neko obeća „Ulaganja u čistiji vazduh u Srbiji biće veća nego ikad“.

Međutim…

Povezane vesti:

Pre svega, nije baš teško nadmašiti dosadašnja ulaganja u zaštitu vazduha u Srbiji. Kao i u Valjevu, ona su bila praktično nevidljiva.

Šta je, dakle, obećala gospođa Vujović? Podnaslov u „Blicu“ tvrdi da će jedna od ključnih promena biti subvencije za zamenu kotlarnica u državnim ustanovama i domaćinstvima. Novih gasovoda u ovim obećanjima – nema.

U budžetu Republike za 2021. ovakvih subvencija ima isto koliko i u budžetu grada Valjeva. Neka sredstva postoje, ali će njih najverovatnije dobiti uvoznički lobi za podsticanje uvoza vozila sa novim tipovima motora. Ministarka još ne zna da saobraćaj emituje samo oko 6-7 odsto zagađenja u vazduh Srbije, ali zato dobro zna gde je masna zarada za uvoznike.

Pošto je Irena Vujović najavila da će budžet za ekologiju (dakle, ne samo za čistiji vazduh!) biti veći nego ikada, novinar „Blica“ je pitao koji će to veliki projekti biti realizovani u 2021. godini. Crno na belo, nabrojana su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacona mreža, centri za upravljanje otpadom, divlje deponije…

O vazduhu ni slova. O Valjevu ni slova. Još gore, vazduha neće biti ni u obećanoj kreditnoj liniji Razvojne banke Saveta Evrope, niti u kreditu tek traženom od Evropske banke za obnovu i razvoj.
Kako će ministarstvo pomoći ugroženim gradovima? Kroz subvencije i planirane konkurse za jedinice lokalne samouprave, odgovara ministarka.

Divno. Stižemo do najdraže nam lokalne samouprave: ako se ova obećanja ostvare, da li Grad Valjevo ima bar jedan ozbiljan projekt za smanjenje aerozagađenja? Ili ćemo nešto smandrljati i spiskati dobijene pare. Kao što je bio slučaj sa izgradnjom deponijske pregrade na reci Gradac ili prilikom „uređenja“ Petničke pećine.

Nije gospođa Vujović, poslušni vojnik svoje partije, propustila da za zagađeni vazduh okrivi tamo neke koji su 12 godina bili na vlasti, a ništa nisu uradili na zaštiti životne sredine. Pa se pohvali obećanjem da će (već!) tokom ove godine biće izrađen Nacrt Nacionalnog programa zaštite vazduha i biti definisani ciljevi koji se odnose na kvalitet vazduha i mere za njihovo postizanje.

Sledi deo koji će mnoge valjevske redakcije još jednom cenzurisati:

Da je ministarka pročitala jedan od osnovnih zakona svog resora, Zakon o zaštiti vazduha, mudro bi ćutala. Ovaj zakon od 2013. godine, propisao je da Strategija zaštite vazduha mora biti doneta do 1. januara 2015. godine.

Zakon o zaštiti vazduha 2013. je usvojila vlada čiji je predsednik bio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić. Vladu je potom vodio ovaj drugi, sve dok ga u toj fotelji nije zamenila Ana Brnabić.

A Strategije nema pa nema…“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram