Foto: Claus Bjoern Larsen / AFP / Profimedia

Za poslednja tri dana koronavirus potvrđen je i kod 94 deteta, kažu u niškom Domu zdravlja i objašnjavaju da mališani uglavnom imaju lakšu kliničku sliku. Iz Predškolske ustanove "Pčelica" navode da je 26 dece u izolaciji, dok iz Školske uprave nemaju podatke o broju zaraženih đaka, ali ističu da se poslednih dana povećava broj škola koji prijavljuju pozitivne đake i nastavnike.

Broj obolelih od kovida raste poslednjih dana, a sve je više i dece pozitivne na virus. Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja Snežana Zdravković kaže da je pre nekoliko dana bilo oko 60 pregleda dnevno u dečijoj kovid ambulanti, dok je sad taj broj veći od 100, prenose Južne vesti.

Napominje da je za poslednja 24 sata testirano je 66 dece, rezultati PCR-a se čekaju, dok je odmah na prvom antigenskom virus potvrđen kod 25 testiranih.

„Najviše se javljaju deca školskog uzrasta. Uglavnom imaju lakšu kliničku sliku, glavobolju, uz povišenu temperaturu, malaksalost i bol u mišićima i zglobovima“, kaže Zdravkovićeva.

U niškoj dečijoj kovid bolnici leči se 7 pacijenta, a sva deca su stabilno i nema pacijenata na mehaničkoj ventilaciji ili kiseoniku.

„Na odeljenju je trenutno četvoro dece iz Niša, i po jedan pacijent iz Prištine, Vranja i Kruševca. Kod troje je potvrđen koronavirus. Najmlađi pacijent ima godinu dana, najstariji 17 godina“,  ističe koordinatorka dečije kovid bolnice Anđelka Slavković.

U predškolskoj ustanovi „Pčelica“ kažu da svi vrtići rade, a da imaju ukupno 26 izolovanih mališana, a u izolaciji je i 17 radnika, od kojih 7 vaspitača.

„Dolazi oko tri hiljade dece, odnosno polovina upisanih. Situacija je pod kontrolom, uz poštovanje svih mera i preporuka. Svaki slučaj pozitivnog na kovid-19 ili kontakt sa pozitivnim, prijavljujemo Institutu za javno zdravlje Niš i oni dalje određuju i preporučuju mere koje treba da preduzimamo kao ustanova“,  navode u „Pčelici“.

U Školskoj upravi u Nišu kažu da nemaju podatke o broju zaraženih učenika po razredima, ali da pozitivne na koronu imaju u skoro svim školama.

„Svaki dan povećava se broj škola koje prijavljuju da imaju pozitivne učenike i profesore. Do prošle nedelje dnevno se javljalo pet, šest škola, danas nam se javilo 15 iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga“,  kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

Novim merama Vlade do kraja nedelje učenici mlađih razreda neće biti prebačeni na onlajn nastavu, dok se će za narednu nedelju odluka razmatrati na osnovu broja zaražene dece. Neće biti zatvaranja vrtića, istakla je premijerka Srbije Ana Brmabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar